čím nahradit maso
sojové maso TVP
textured vegetable protein
má více proteinu než normální maso,méně kalorií,je bez tuku a je výrazně levnější.používá se od hamburgrů až po kuřecí nuggetky.sežene se v supermarketech v BIO oddělení,jen pozor na šunkový granulát bona vita (pragosoja) je barven barvivem E120 a vyráběn ze sušených a poté drcených brouků.
robi maso (rostlinná bílkovina)
vyrábí eurobi
Robi maso obsahuje rostlinnou bílkovinu (pšeničnou, rýžovou), vodu, obilné klíčky, červenou řepu a sůl. Je tepelně upraveno, takže má pouze minimální množství mikroorganismů. Nejsou v něm žádné živočišné bílkoviny, cholesterol, syntetická barviva ani konzervanty.
Nahrazuje maso ve všem klasických pokrmech, které z masa připravujeme. Maso připomíná nejenom chuťově, ale i vzhledově. V obchodech nalezneme robi maso v podobě plátků, sekané, nudliček a hotových pokrmů jako například čína nebo karbanátky. Upravuje se podobným způsobem jako maso, ale doba jeho přípravy je mnohem kratší. Dá se vařit, dusit, smažit, ale lze ho použít i za studena. Je vhodné pro všechny, kdo mají nároky na zdravou stravu, díky svému složení slouží k prevenci onemocnění srdce a cév, k redukčním dietám, pro diabetiky.
klaso maso
Klaso je produkt, který vychází ze základní suroviny - obilné bílkoviny. Neobsahuje cholesterol, má nízký obsah tuků, obsahuje vlákninu a doba jeho přípravy je rychlá. Klaso výrobky jsou velmi vhodné pro diabetiky pro nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků, pro sportovce, pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním, pro diabetiky i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Mají vysoký obsah bílkovin (stejný jako maso) a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují cholesterol. Předností je velmi rychlá a snadná úprava. Klaso jako takové je polotovar, který se dále upravuje nebo se z něj dají koupit už hotové produkty jako například Klobása a Sekaná, které se dají jíst přímo bez ohřívání. Všechny tyto výrobky jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy
seitan
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením. Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny. Seitan lze tedy upravovat stejně jako maso, ale doba úpravy je kratší. V obchodech se zdravou výživou lze koupit již hotový seitan - natural, seitanové karbenátky, řízky, nebo seitan zavařený ve sklenicích.
tempeh
je to náhražka sýru masa a vajec s oříškovou příchutí.vyrábí se ze zkvašených sojových bobů
tofu
Tofu je to měkký sýr, který má ve 100 gramech 12,9 gramů bílkovin, 4,0 gramů tuků, 0,1 gramů sacharidů, 9,1 gramů vlákniny. Je bohaté na draslík, vápník, železo, magnezium, stopové prvky a vitaminy řady B.Je bez cholesterolu
další výrobky ze sójy:
Celé sojové boby
Sójové boby jsou cenným zdrojem bílkovin a vlákniny. Připravujeme je jako ostatní luštěniny, mohou se i opražit.
Sójová mouka a krupice
Vyrábí se z pražených sójových bobů rozemletých do jemného prášku. Sójová mouka neobsahuje lepek, sójová krupice je podobná sójové mouce a obsahuje vysoké množství proteinů.
Lecitin
Je extrakt ze sójového oleje a používá se v potravinářství jako emulgátor ve výrobcích s vysokým obsahem tuků a olejů.
Miso
Miso je hladká pasta ze sójových bobů, obilovin, soli a kultury používaná k ochucení polévek, omáček, dresingů apod
Natto
Natto jsou fermentované, uvařené sojové boby, které se mohou přidávat do polévek a zeleninových pokrmů.
Okara
Je to drť vlákniny vznikající při výrobě sójového mléka, přidává se jako vláknina do koláčů a čajového pečiva.
Sójový olej
Vyrábí se přírodní extrakcí ze sójových bobů, neobsahuje cholesterol a má větší množství polynenasycených tuků.
Sójové omáčky
Sójová omáčka je tmavě hnědá tekutina vyrobená ze sójových bobů, které podlehly fermentačnímu procesu.
sójové mléko
Sójové mléko má vysoce kvalitních proteiny a vitaminy řady B.
informace čerpány z Viktorie.cz...
odkazy:
http://obchod.maranatha.cz - shop
http://www.sunfood.cz/soja.phtml - o sóje
http://www.bobaja.cz - shop
http://vsk.vegspol.cz - ČVS
www.zvirevtisni.cz - zvíře v tísni
www.tofu.cz - o tofu
a spousta dalších...