Mňamky?
11. 1. 2007
Mandle
I když se jedná o ořechy, neobsahují škodlivé druhy tuků jako ty ostatní, ale ty, které naše tělo potřebuje k tomu, aby se mohlo lépe bránit proti zvýšené hladině cholesterolu. Podobné druhy tuků najdeme i v olivovém oleji. Mandle snižují i riziko vzniku rakoviny. Takže když zobat, tak mandle.
Papriky
Jezte je ve všech barvách! Obsahují nízký počet kalorií a spoustu vitamínů, jmenovitě A a C, které pomáhají chránit tělo proti srdečním chorobám. Červené papriky navíc obsahují i lykopen, velmi účinný antioxidant.
Borůvky
Jsou jedničkou v obsahu antioxidantů mezi ovocem. Ty pomáhají pročisťovat tělo a chrání jej proti různým chorobám, především rakovině.
Brokolice
Dětská porce brokolice má stejný obsah vitamínu C jako jeden pomeranč, ale zato s polovičním obsahem kalorií. Koukněte se tedy do kuchařky, jestli tam nenaleznete nějaké zajímavé recepty s brokolicí, dá se totiž připravit na mnoho různých způsobů.
Víno
Víno obsahuje hroznový cukr, který je považován za nejméně škodlivé sacharidy. Navíc obsahuje látky, které pomáhají zpevnit stěny žil a srdeční sval.
Špenát
Špenát je mocným zdrojem železa (vzpomeňte si na Pepka námořníka) a přitom má velmi nízký počet kalorií. Proto je mezi dietology vyhledávanou netučnou a nekalorickou alternativou masa, které není pro tělo vždy ideální.
Jahody
Půlka hrnku obsahuje jen 25 až 30 kalorií, zato je to půlka hrnku překypující vitamíny a živinami. V zimě je sice jahody těžké koupit, ale v létě si můžete klidně udělat zásobu kompotů nebo zmraženin.
Obilniny
Obsahují totiž velké množství vlákniny, které zaplní váš žaludek, aniž byste přibrala na váze. Vaše tělo jednoduše obilninu stráví, aniž by si z ní vzalo nějaké kalorie, které by se mohly snadno proměnit v další špek na vašem břiše.