Rýžová dieta
Uvařte si na 3 dny v osolené vodě rýži ( basmati nebo natural). Nechte ji okapat a dejte do uzavřené nádoby do lednice. Co pak?
1. den
SNÍDANĚ
Palačinky s jahodovým tvarohem
Smíchejte 1 žloutek se 100 ml odtučněného mléka, přidejte 1 polévkovou lžíci ovesných vloček, 1 lžičku medu a 1 lžíci polohrubé mouky. Přilijte 200 ml vody. Z připravené směsi usmažte na pánvi 2 palačinky. Náplň vyšlehejte ze 100 g tvarohu, 2-3 lžic minerálky a 1 lžičky medu. Nakonec přimíchejte 75 g mražených jahod. Palačinky potřete náplní a srolujte.
PŘESNÍDÁVKA
Sýrový talíř
Na talíř naservírujte 50 g ovoce a 40 g odtučněného camembertu.
OBĚD
Salát s řízkem
Potřete olejem 75 g vepřové kýty a opékejte na pánvi asi 4 minuty. Do nízkotučného jogurtu přidejte pepř, sůl a 1 lžičku čerstvých bylinek. Prolisujte 1 stroužek česneku a vmíchejte ho spolu s 2 lžícemi bylinek do 75 g vařené rýže. Očistěte a nakrájejte 2 rajčata, 4 žampiony, 50 g okurky a 150 g hlávkového salátu - promíchejte s jogurtovým dresinkem. Podávejte spolu s masem.
SVAČINA
Jahodovo-kokosová dobrota
Promíchejte se špetkou sladidla 100 g čerstvých nebo mražených jahod a naplňte jimi malou zapékací formu. Vyšlehejte 1 bílek s 1 lžičkou cukru, přimíchejte 1 lžičku kokosových vloček. Kokosovou masu dejte na jahody. Dejte zapéct do trouby nebo na gril asi na 4 minuty.
VEČEŘE
Rýžový hrnec s kuřetem
Očistěte 3 mrkve, 1 kedlubnu a 1 stroužek česneku, vše nakrájejte nadrobno a povařte spolu s 50 g mraženého hrášku v 600 ml vývaru asi po dobu 5 minut. Kuřecí řízky (po 75 g) povařte 8 minut ve vývaru. Na pánvi zahřejte 100 g vařené rýže, přidejte hotovou směs a dochuťte.
2. den
SNÍDANĚ
Sýrová topinka s kompotem
Povařte 125 g ovoce (jahody, maliny apod.), míchejte spolu s 50 ml jablečné šťávy, dokud šťáva nezačne vřít. Krajíc celozrnného chleba opečte a potřete 2 lžičkami taveného sýra, ozdobte 1 malým rajčetem nakrájeným na kolečka a přidejte 1 plátek uzeného lososa.
PŘESNÍDÁVKA
Tvaroh s borůvkami a citronem
Sladidlem oslaďte 100 g tvarohu, přimíchejte 2 lžíce citronové šťávy a půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Tvarohovou směs ozdobte 100 g zavařených borůvek.
OBĚD
Rýže s lososem
Potřebujete 1 vejce - oddělte žloutek od bílku. Žloutek vymíchejte s 1 lžící tvarohu, přidejte 100 g vařené rýže, směs opepřete a osolte. Bílek vyšlehejte se špetkou soli a přidejte do tvarohu. Ze směsi vymodelujte malé placičky, které opečte na pánvi vymaštěné olejem. K plackám přidejte směs ze 75 g nízkotučného tvarohu, 1-2 lžic minerálky, 1 lžičky hořčice, soli, pepře a 1 lžíce bylinek. Podávejte na talíři spolu s rýží a 20 g uzeného lososa.
SVAČINA
Jahodovo-mandlový koktejl Potřebujete 75 g jahodového kompotu, 1 lžičku medu, kapku mandlové esence a 175 ml podmáslí. Všechno rozmixujte.
VEČEŘE
Rýžovo-papriková pánev
Na pánvi poduste v 1 lžičce oleje 2 papriky (například červenou a zelenou), přidejte 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno a 100 g očištěných a nakrájených žampionů. Přidejte 75 g vařené rýže a 100 ml zeleninového vývaru. Všechno krátce povařte a okořeňte podle chuti. Dvě velká rajčata omyjte a nakrájejte na malé kousky, smíchejte s 30 g nízkotučného ovčího sýra nakrájeného na tenké proužky a 2 lžícemi bylinek.
3. den
SNÍDANĚ
Ovoce s vanilkovou rýží
Promíchejte 60 g vařené rýže s 75 g vanilkového tvarohu. Přidejte 100 g jahod, 50 g borůvek a 50 g malin.
PŘESNÍDÁVKA
Maliny a jahody s mátou
Promíchejte 150 g mražených malin se 150 g jahod a 5 lístky čerstvé máty.
OBĚD
Rýžový kari salát
Uvařte 1 vejce, oloupejte je a nakrájejte nadrobno. Smíchejte 125 g vařené rýže se solí, kari a 1 lžičkou bylinek. Nechte rozmrazit 50 g mraženého hrášku, 2 stroužky česneku a papriku nakrájejte nadrobno. Vše promíchejte.
SVAČINA
Jablečné dortíčky
Vymíchejte 1 vanilkový cukr spolu s 2 lžičkami tvarohu, přidejte 50 g jablka nakrájeného na kousky.
VEČEŘE
Rybí filé na zeleninové rýži
Nakrájejte na kostičky 2 mrkve a 1 kedlubnu. Povařte 8 minut ve 150 ml zeleninového vývaru. Přidejte 50 g hrášku, 75 g vařené rýže, 1 lžíci bylinek a dochuťte. Rybí filé (125 g) pokapejte 1 lžící citronové šťávy, osolte a opepřete. Filé opékejte na pánvi v 1 lžičce oleje z každé strany asi 2-3 minuty. Podávejte s rýží.