Pomazánky s Flory
Pomazánky s Flory.
Pikantní pomazánka
60 g Flory, 120 g měkkého tvarohu, 1 rajče, 20 g cibule, 1 zelená
paprika, plnotučná hořčice, sůl, sladká paprika, petrželka.
Floru utřeme s měkkým tvarohem do pěny, přidáme hořčici a sůl. Rajčata a papriku (ne rajčinovou) omyjeme, z papriky odstraníme zrníčka a obojí nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme do tvarohové pěny a dobře promícháme.
Pomazánka s křenem a jablkem
60 g Flory pro.activ, 120 g měkkého tvarohu, 20 g strouhaného křenu, 1 malé
jablko, sůl, muškátový oříšek, cukr, dílek citronu
Floru pro.activ utřeme s měkkým tvarohem do pěny, mírně osolíme a přidáme čerstvě nastrouhaný křen. Jablko dobře omyjeme, vykrojíme jádřinec, jablko nastrouháme na hrubém struhadle (i se slupkou) a pokapeme citronem. Nastrouhané jablko vmícháme do pěny, podle chuti a kyselosti jablka přidáme cukr a velmi malé množství nastrouhaného muškátového oříšku. Dobře vymícháme.
Pomazánka z tuňáka
80 g Flory light, 1 konzerva tuňáka, 1 kyselá okurka, 20 g cibule, sůl,
pepř, citrónová šťáva
Tuňáka vyklopíme na cedník a necháme dobře okapat. Potom ho rozmačkáme, vidličkou utřeme Floru light a přidáme ostatní suroviny. Vše dobře promícháme. Podáváme s tmavým celozrnným chlebem.
Pomazánka z rybího filé
80 g Flory, 200 g filé, sůl, citronová šťáva, rajčatový protlak,
1 stroužek česneku (není nutný)
Grilované nebo udušené filé rozmačkáme vidličkou, odstraníme případné kosti, osolíme, zakapeme citronovou šťávou a přidáme rajčatový protlak nebo kečup. Stroužek česneku utřeme se solí, rozmícháme s Florou a přidáme k filé. Vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Sardelová pěna
120 g Flory light, 20 g sardelové pasty, citronová šťáva
Floru light utřeme se sardelovou pastou a dochutíme několika kapkami citronové šťávy.
Česneková pěna
120 g Flory, 8 stroužků česneku, sůl
Česnek utřeme se solí a vmícháme do Flory. Dobře vyšleháme.
Bylinková pěna
120 g Flory light, pažitka, bazalka, saturejka, sůl
Jednotlivé bylinky nasekáme a vmícháme do Flory light. Mírně osolíme a dáme vychladit. Místo čerstvých bylinek můžeme použít sušenou směs. Důkladně vyšleháme.
Česneková pomazánka
80 g Flory, 40 g měkkého tvarohu, 6 stroužků česneku, 2 trojúhelníčky
sýra Primátor, sůl, nízkotučné mléko, nasekaná celerová nať
Česnek prolisujeme, sýrové trojúhelníčky nastrouháme nebo prolisujeme. Floru rozetřeme s měkkým tvarohem a vmícháme do ní česnek se sýrem. Přidáme nasekanou celerovou nať. Podle potřeby zředíme mlékem, případně podle chuti osolíme. Dobře rozmícháme.
Pomazánka z pivního sýra
100 g Flory light, sůl, 100 g pivního sýra, pivo, sladká paprika, pepř
Pivní sýr rozetřeme s pivem, přidáme Floru light, podle chuti přisolíme a vyšleháme v hladkou pěnu. Pokud by byl pivní sýr nedozrálý, můžeme ho s pivem nahřát a pak rozetřít.
Třená Niva
80 g Flory, 80 g měkkého tvarohu, 80 g nivy, nízkotučné mléko, nastrouhaná
mrkev
Nivu nastrouháme nebo prolisujeme a utřeme s Florou. Přidáme měkký tvaroh, nastrouhanou mrkev, případně mléko na zředění. Vyšleháme v hladkou pomazánku. Pomazánkou můžeme plnit rajčata či jablka.
Waldorfská pomazánka
80 g Flory, 200 g celeru, 1 nízkotučný bílý jogurt, sůl, citronová
šťáva
Syrový celer očistíme a nastrouháme najemno. Zakapeme citrónovou šťávou, osolíme a vmícháme do Flory. Postupně přidáváme jogurt. Při správné hustotě vypadá salát jako zakysaná smetana.
Švýcarská pomazánka
60 g Flory pro.activ, 100 g ementálu (sýra Primátor), citrónová
šťáva, petrželka
Sýr nastrouháme najemno, rozmícháme s Florou pro.activ, zakapeme citronovou šťávou a přidáme nasekanou petrželku. Dobře rozmícháme a necháme v chladu asi 30 minut uležet. Ozdobíme na kostičky nakrájenou paprikou
Drožďová pomazánka Havaj
100 g Flory light, 200 g droždí, sůl, pažitka, nasekaný ananas
Droždí opečeme, osolíme a vychladlé utřeme s Florou light. Pažitku nasekáme nadrobno. Vše vmícháme do pomazánky. Ozdobíme nasekaným ananasem.
Šunková pěna s banánem
80 g Flory, 120 g drůbeží šunky, mletý bílý pepř, mletá sladká paprika,
1 banán, pórek
Šunku rozmixujeme, rozmícháme s Florou, přidáme koření, rozmačkaný banán a nadrobno nasekaný pórek. Dobře rozetřeme a vyšleháme. Pro slavnostní pohoštění můžeme přidat několik kapek bílého rumu.
Sýrové kuličky
100 g Flory light, mletá sladká paprika, 100 g strouhaného nízkotučného
eidamu, 40 g sýra Hermelín, 1 žervé, sůl, sekané mandle nebo ořechy,
zelená petrželka
Floru light utřeme s paprikou, solí a sýrem žervé. Hermelín rozmačkáme nebo prolisujeme. Přidáme k utřené Floře light společně s nastrouhaným eidamem. Dobře rozmícháme a z hmoty vykrajujeme malé dílky. Vytvarujeme kuličky, které obalíme v sekaných mandlích a petrželce.
Masová pomazánka
80 g Flory pro.activ, 100 g masa (pečeného, grilovaného, vařeného),
20 g cibule, kapary, sardelová pasta, 2 trojúhelníčky sýra Primátor,
plnotučná hořčice, sůl, estragon
Maso a trojúhelníčky sýra umeleme, rozmícháme s Florou pro.activ, přidáme jemně nasekanou cibuli, několik zrnek kaparů, malé množství sardelové pasty, hořčici a sušený či čerstvě nasekaný estragon. Dobře vyšleháme. Podle chuti můžeme přisolit, většinou to však již není třeba.