Jdi na obsah Jdi na menu

PÁTÁ ČAKRA - KRČNÍ

1. 7. 2010

Je centrem lidské vyjadřovací schopnosti, kterou je tvořena kreativní komunikace s okolním světem. Zprostředkovává tím úmysl ducha a duše. Na této úrovni zakoušíme léčivý element obětavost, idealismus, respekt, důvěru a pravou víru. Toto energetické centrum je tu pro inspiraci a pro spojení s vyššími moudrostmi, pro poznání a nezávislost.

Nachází se na krku a v auře se objevuje jako stříbřitě modrá. Této 5. čakře je přidělena modrá barva, element vesmír a smyslová funkce sluch.

Zde nacházíme vlastnosti abstraktního prostoru. To je charakteristické pro element vesmíru. Vesmírem jsou kontrolovány ostatní 4 elementy – oheň, voda, země, vzduch. Tímto představuje hrdelní čakra spojení mezi principem myšlení v čelní čakře a mezi spodními čakrami a je pokládána za most mezi myšlením a cítěním a mezi impulzy a reakcemi.

Krční čakra je zde i pro komunikaci s duší a pro vnímáni jejích pohnutek a potřeb. Toto energetické centrum má přímý vztah k sexuální neboli sakrální čakře. Napjatý, uzavřený postoj k druhému pohlaví poukazuje na napjatý vztah k vlastním pocitům a citům, a tím i ke své vlastní duši.

Vyrovnané energie v 5. čakře poukazují na umělecké a řečnické nadání, touhu po meditaci a hledání spirituálního učení.

Krční čakra řídí sebevyjádření člověka a tím i jeho řeč, mimiku a tělesné držení. Blokády v 5. čakře se často projevují chrapotem. Často se tím projevuje nevědomá obava vyjít ze sebe, aby se člověk nevyjádřil tak, že by mohlo dojít k nedorozumění. Člověk má potíže vyjádřit své mínění jasně, je tichý, bázlivý, samotářský, jeho hlas zní zastřeně, má pocit „knedlíku v krku“ nebo koktá. Člověk se raději připojuje k všeobecnému názoru a nezaujímá vlastní postoj. Důvěra ve vlastní schopnosti je otřesená, člověk nenachází přístup ke svému vnitřnímu hlasu a k intuici.

Nadměrná energie se projevuje arogantním, dominantním charakterem, který dává za pravdu sobě, přehnanou sdílností a klevetěním nebo sklonem k soustavnému diskutování. Tělesně se tyto blokády projevují v napětí, v zesíleném sklonu ke křečím nebo v poruchách štítné žlázy.

5. Pátá čakra - Višuddhi, nazývá se také krční čakra nebo komunikační centrum

Barva: světle modrá, stříbrná a zelenavě modrá

Element: éter

Smyslová funkce: sluch

Základní princip: rezonance s Bytím

Části těla: oblast krku (šíje), týlu, spodní partie čelisti, uši, ústrojí hlasu, hrtan, horní část plic, paže, průdušky.

Žláza : štítná žláza - hraje významnou roli při růstu kostry a vnitřních orgánů. Stará se o vyváženost mezi tělesným a duchovním růstem a reguluje látkovou výměnu, tím také způsob a rychlost, jak přeměňuje výživu v enerii a jak tuto energii spotřebováváme. Reguluje výměnu jódu a hospodaření s vápníkem v krvi a tkáních.

Vyživuje: dýchací orgány, krk, orgány sluchového aparátu, kůži

Úloha čakry

V čakře se nachází centrum lidských vyjadřovacích schopností, kominikace a ispirace. Je spojeno s menší vedlejší čakrou týl. Tyto dvě čakry bývají považovány za jedinou. Svojí funkcí je čakra týlu tak úzce spjata s krční čakrou, že ji lze opravdu spojit s pátou čakrou. Pátá čakra vytváří spojení spodních čaker s čakrami hlavy. Slouží jako most mezi naším myšlením a cítěním, mezi našimi impulsy a reakcemi na ně, propojuje obsahy všech čaker s naším světem. Přes krční čakru vyjadřujeme vše smích , pláč, pocity, radosti strachu, vzteku, lásky, přání, myšlení, myšlenky, názory a vnímání našeho světa. Komunikace našeho vnitřního života s vnějškem je prostřednictvím mluveného slova, gesty, mimikou, uměleckými projevy (tanec, kreslení, hudba,..)

Harmonická funkce

Úplně otevřenou krční čakrou vyjadřujete otevřeně a bez obav své pocity, myšlenky a vnitřní poznatky. Jste schopeni ukázat svoji sílu i slabost. Vaše vnitřní upřímnost vůči sobě samému i ostatním se projevuje v přímosti vašeho jednání. Máte schopnost vyjádřit tvořivě sebe sama s celou svou osobností. Avšak také umíte mlčet, je-li to zapotřebí. Máte také dar naslouchat druhým, naslouchat srdcem. Váš hlas je plný a příjemný. Nenecháváte se příliš ovlivňovat jinými lidmi. Naopak si zachováváte svou nezávislost a svobodu. Z vaší vnitřní nezávislosti a ze svobodného projevu celé vaší bytosti vám vzniká hluboká radost a pocit plnosti a integrity.

Disharmonická funkce

Když jsou blokovány energie krční čakry, je rušeno porozumění mezi hlavou a tělem. Bude vám zatěžko reflektovat své vlastní pocity a projevujete své zadržované emoce často v nepromyšleném chování, anebo se uzavřete ve své intelektualitě. Místo toho se pokoušíte vše zakrýt gesty a mnohými slovy, za kterýni skutečně skrýváte svou skutečnou podstatu. 

Vaše řeč je buď neuhlazená a hrubá, nebo spíše věcná a studená. Možná i koktáte. Váš hlas je poměrně silný, vaše slova, ale nemají hlubší význam. Nesnesete, abyste působili dojmem slabocha a pokoušíš se stát za každou cenu silným. Tak se dostáváte pod velký tlak. Výsledek je ten, že se schováváte do krunýře, vystrčíte ramena a schováte hlavu mezi ně, aby jste se tak ochránili před další možnou zátěží nebo novým útokem.

Disharmonická čakra je také u lidí, kteří zneužívají svá slova k manipulaci druhých lidí. Tvé vnitřní poznání se neodvažuješ nikomu ukázat a projevovat ho. Toto poznání se ,ale někdy domáhá projevu, můžou tak vzniknout básně, obrazy, písně.

Nedostatečná funkce

Při nedostatečné funkci páté čakry upadáte do těžkostí, jak se projevit, vyjádřit, představit. Držítete se zpátky, jste spíše plašší, tichouncí, uzavření, nebo mluvíte jen o nedůležitých věcech.

Když se musíte projevit máte jakoby knedlík v krku a váš hlas je stísněný. Ještě častěji než v disharmonické funkci zde častěji nacházíme koktání. Jste vůči ostatním lidem nejistí a obáváte se jejich soudu. Proto se orientujete na jejich mínění a často nevíte co chcete. Nemáte přístup k vaší duši a jejím poselstvím a a ni důvěru ve své intuitivní síly. Když se pátá čakra nerozvíjí během života, nastává celkové ztuhnutí. Tebou vymezený rámec bytí , uvnitř kterého trávíte život a vyjadřujete svůj potencionál, je velmi úzký, jedinou realitu považujete vnější svět.

Řeč těla: Stáhlo se mi hrdlo, Mám v krku knedlík, zadrhnutí hlasu, když se narazí na něco nepříjemného. Sklon k červenání. Lidé, kteří nechtějí přijmout nové myšlenky nebo nemají rádi změny, nosí oděvy těsně ke krku nebo mají vysoký límec, šátek, šálu. Do oblasti krční čakry patří také uši, lidé, kteří si dávají ruce přes uši, když něco povídáte, tím říkají mnoho o své neochotě naslouchat.

Nemoci těla: Astma, zvýšená činnost štítné žlázy, bolesti v krku, záněty krční mandlí, sluchové potíže, ušní šelesti, horní cesty trávicí soustavy, afty, zuby, mentální anorexie, roztoušená skleroźa.

Možnosti čištění a aktivování páté čakry

Účinky přírody: Jasná a průhledná modrá barva nebe vyvolává rezonanci v tvé krční čakře. Abyste mohli plně vnímat lehněte si v přírodě a pozorujte modrou oblohu. Pocítíte jak vaše úzkosti a fixace se postupně v  krční čakře a jejím dosahu uvolní.

Zrcadlení modrého nebe na vodní hladině působí na tvé pocity osvobozujícím dojmem. Tiché šplouchání vln bude přinášet poselství tvých skrytých emocí.

Účinky zvuků: Hudba a zpěv na horní harmonické tóny, sakrální a meditativní zpěv působí na krční čakru oživujícím dojmem. Největší účinek na harmonizaci a uvolnění páté čakry má hudba New Age s dozvukem (ozvěnou).

Účinky barev: 5. čakře přináleží jasná modrá barva. Tato barva dává klid a otevírá duchovní inspiraci.

Účinky drahokamů

Akvamarín - světle modrá barva akvamarínu má povzbuzující účinek na duši. Podporuje komunikaci s vnitřním já a přináší světlo a jasno do duše. Vlivem akvamarínu se duše stává místem nesobecké lásky a léčivé síly. Jeho vlny dodávají duši čisotu, svobodu a šířku.

Tyrkys - pomáhá vyjadřovat duchovní idee a poznatky a integrovat je do života na Zemi. Přitahuje pozitivní energie a chrání tělo i duši před negativními vlivy.

Chalcedon - působí pozitivně na štítnou žlázu. Má uklidňující účinek na stav mysli, působí proti podrážděnosti a přecitlivělosti. Svým uklidňujícím vlivem otevírá cestu k vnitřní inspiraci a podporuje schopnost sebevýrazu slovem a písmem.

Účinky vůní

Šalvěj - čerstvá trpká vůně šalvěje vysílá léčié vlny do oblasti řeči. Uvolňuje zatuhliny v krční čakře, aby naše slova zněla harmonicky a zvučně a mohla zprostředkovávat úmysl naší duše co nejlépe.

Eukalyptus - Čerstvá vůně eukalyptového oleje dodává jasnost a šířku. Jeho vlny nás otevřou pro vnitřní inspiraci a dodávají našemu výrazu původnost a kreativitu.

Olej - směs pro koncentraci - přírodní éterický olej - je přímo vyroben na odblokování 5. čakry - Hanna maria

zdroj: neznámý ???

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář