Jdi na obsah Jdi na menu

MÍSTA ZANIKLÝCH OBCÍ V NECHRANICKÉ PŘEHRADĚ

7. 10. 2018

Místa, kde jsem prožila své krásné dětství. Místa, kam kdysi moje máma chodila do školy. Místa, kde bylo několik vesnic.

 

Nechranická přehrada na řece Ohři má pravděpodobně od dob svého vzniku nejnižší hladinu. Překvapily mne mraky pozůstatků mušlí, raků a také to, že po původních vesnicích tady není ani stopy, vše zmizelo pod nánosy bahna a písku.

Vodní nádrž Nechranice je přehradní nádrž s nejdelší sypanou hrází ve střední Evropě (3280 metrů).

 

Byla vybudována na řece Ohři v letech 1961 až 1968, zejména jako zdroj vody pro nedaleké elektrárny. V současnosti je především využívána k rekreaci. Její část byla vyhlášena ptačí oblastí a je součástí soustavy Natura 2000.

 

V roce 2015 odkryli archeologové na břehu přehrady 48 středověkých hrobů z 12. století. Průzkum raně středověkého pohřebiště v Polákách byl historicky významný.

 

Odborníci předpokládají, že v lokalitě může být dalších až 200 hrobů a zbytky kostelíku. (To jsem nafotila už v roce 2002, tehdy se tím na Povodí Ohře nechtěl nikdo zabývat, fotky zveřejním někdy příště).

 

O středověkém pohřebišti v Polákách se totiž vědělo už v sedmdesátých letech minulého století, kdy byla Nechranická přehrada vystavena. Archeologický průzkum se tam tehdy neprováděl. Hroby, stejně jako nedaleký novodobý hřbitov, se jen zakryly zeminou.

 

A tak máme právě v těchto dnech mimořádnou příležitost prohlédnout si místa, kam lidská noha nevstoupila již více jak 50 let..

 

Krásnou neděli přátelé..pozdravy od vody posílá Andy, 

na facebooku mne najdete zde: 

https://www.facebook.com/kindermann.andrea

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář