Jdi na obsah Jdi na menu

PŘÍBĚH BOŽSKÉ KOMEDIE, KTERÁ ZMĚNILA BĚH DĚJIN

29. 8. 2019

Asi každý zná slavné dílo "Božská komedie" od Danta Alighieriho z přelomu 13.století. K napsání ho inspiroval jediný okamžik lásky a díky jeho poezii přetrvává ten dávný okamžik až dodnes.

 

Ta chvíle nastala před rokem 1300, kdy se mladý Dante ocitl nedaleko půvabného středověkého mostu přes řeknu Arno ve Florencii. Právě tam si všiml mladé dívky jménem Beatrice, která na mostě stála. Když na ni pohlédl bylo to jako by spatřil věčnost.

 

Hovořili spolu pouze párkrát, krátce poté napsal svou slavnou báseň. Nedlouho potom Beatrice zemřela na mor. Danta ztráta bolestně zasáhla a láska k jeho múze inspirovala celé jeho další dílo. Dívka se stala duchovní andělem tvořící most mezi jeho nitrem a samotným nebem.

 

O 650let později, za 2.světové války, Američané vytlačovali německou armádu z italského poloostrova. Ustupující Němci, ve snaze zbrzdit americké protivníky, ničili vše, co jim přišlo pod ruku, včetně italských mostů.

 

Ale nikdo si nepřál vejít do historie jako ten kdo vyhodil do vzduchu Ponte Vecchio, protože právě tam stála kdysi krásná Beatrice, které Dante věnoval své slavné sonety.

 

Proto se tehdy velitel německé armády spojil přes vysílačku s Američany a navrhl jim, že se mostu ani nedotkne, pokud Američané slíbí, že ho nepoužijí. A slib byl dodržen. Most zůstal stát a nepřekročil ho ani jeden Američan.

 

Tak to vidíte.. Ať tedy každý z nás na tomhle světě zanechává především stopy dobra a lásky. Člověk nikdy neví jaký most se díky tomu podaří kde zachránit. 
S láskou prima večer přeje všem Andy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář