Jdi na obsah Jdi na menu

PETRŽEL

1. 9. 2014

 

 

První zmínky o petrželi pocházejí ze starého Říma z období třetího století. Gladiátorům údajně dodávala odvahu a sílu a později si ji oblíbil i císař Karel Veliký. Jako koření je zmiňována v římské kuchařské rukověti.

 

 
Petržel roste planě ve vyšších polohách Středomoří, odkud se přičiněním člověka rozšířila po celém mírném podnebném pásu. Od šestnáctého století jsou rozlišovány naťové a kořenové typy.
 
 

Petržel (Petroselinum) je rod dvouletých rostlin z čeledi miříkovitých (Apiaceae). Pěstován je většinou jeden ze dvou nejrozšířenějších kultivarů petržel obecná kořenová nebo petržel obecná naťová.

 

Petržel obsahuje velké množství beta karotenu, vitaminy B a C a kyselinu listovou. Významnou účinnou látkou jsou silice, jejichž hlavní součástí je apiol, dále terpeny, felandren, cymol a pinen, z flavonoidů pak apiin a polyacetylen. Petržel je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, manganu, železa, hořčíku a chloru. Významnými antioxidanty jsou flavonoid luteolin a organická sloučenina myristicin.

 

 

Využít lze celou rostlinu - kořen, listy i semena. V přírodní medicíně je využívána pro močopudné účinky jako diuretikum, uvolňuje křečovité stažení hladkého svalstva, upravuje činnost žaludku, podporuje trávení a působí proti nadýmání. Petržel je také považována za účinné afrodiziakum.

 

 

Petržel je možno využít jako ozdobu i jako koření. Je důležitou součástí receptů v nejrůznějších kuchyních světa. Přidává se do salsy chimichuri či do italského pesta. Do libanonského salátu tabouleh patří svazek jemně nasekané čerstvé hladkolisté petržele. Tu je možno použít na salát i samotnou, petržel s kadeřavými listy, zvaná kudrnka, může být nahořklá.

 

 

Při vaření ztrácí petržel značné množství cenných látek, které jsou obsaženy v jejích listech, proto je doporučena její konzumace v syrovém stavu. Zajímavou chuť dodá jídlům gremolata - petržel v kombinaci se stejným množstvím česneku a se špetkou citronové kůry. Přidává se zejména do italských jídel čtyři až pět minut před dokončením. Petržel má i další cennou vlastnost - dokáže osvěžit dech po konzumaci česneku či cibule.

http://oko.yin.cz/39/petrzel/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář