Jdi na obsah Jdi na menu

MED PRO ZDRAVÍ I KRÁSU

3. 9. 2010

Med je jednou z nejsilnějších přírodních hydratačních látek. Obsahuje inhibiny, které působí proti růstu bakterií a činí z medu významné antiseptikum. Med aplikovaný na drobné popáleniny, říznutí či odřeniny pomáhá odlučovat odumřelou tkáň. V medu dále nalezneme minerály, vitamíny skupiny B,C,D,E a flavonoidy, které pomáhají chránit pleť před účinkem škodlivých volných radikálů.

Koupel v teplé vodě, do které přidáme 100 ml smetany smíchané s 1 šálkem medu zanechá naši pokožku krásně hebkou.

Drsnou kůži na loktech, kolenou a ploskách nohou nám pomůže zjemnit medovo-citronový zábal. 2 lžíce medu smísíme se dvěma lžícemi citronové šťávy. Vzniklou hmotu necháme zahřát ve vodní lázni a příjemně teplou ji naneseme na postižená místa. Zakryjeme igelitem a necháme 20 minut působit. Poté smyjeme vlažnou vodou.

Zklidňující, antibakteriální a hydratační účinky medu se skvěle uplatní v každé pleťové masce. Můžete ho ale použít i samotný a poťukat jím celý obličej.

Máte-li oschlé a popraskané rty, med vám je zahojí. Stačí lehce potřít a nechat působit.

Královna ajurvédy - indická princezna Shahnaz Husain si velmi med oblíbila pro jeho hydratační a antiseptické vlastnosti a přidává ho do většiny svých krémů. Též vytvořila speciální medovou řadu určenou pro suchý typ pleti.

Ajurvédský medový čistící krém - Čistí pleť, aniž by ji vysušoval. Hydratuje, zjemňuje, zklidňuje a omlazuje pokožku.

Ajurvédské hydratační medové mléko - Silný hydratační komplex, který je rychle vstřebáván kůží. Zanechává pleť jemnou a hladkou. Chrání pokožku před škodlivými vlivy a vysoušením. Může být použito na celé tělo.

Ajurvédský intenzivní medový krém - Denní i noční krém určený pro velmi suchou pokožku. Krém s obsahem medu a vzácných bylin zvláčňuje a vyhlazuje kůži. Propůjčuje pleti dlouhodobý mladistvý vzhled.

Medově bahenní maska - Tento přípravek má maximální účinek na unavenou dehydratovanou pleť. Podporuje relaxaci svalů a zmírňuje mimické vrásky. Tato maska je užitečná i pro kůži postiženou kožními chorobami včetně suchých ekzémů a lišejů.

Ajurvédský medový šampon - Zbavuje vlasy nečistot a odstraňuje lupy. Dodává vlasům sílu a lesk. Ideální šampón pro drsné, suché a lámající se vlasy s roztřepenými konečky.

Kosmetické medové ošetření je prováděno pouze přípravky z medové řady a je určeno pro suché typy pleti. Dobře je snášeno ekzematickou pletí, kdy dochází k zklidnění podráždění.

Přírodní produkty medonosných včel mohou zachránit lidské životy. Zvláště propolis, mateří kašička, kyselina kávová, med a včelí jed mohou být využívány různým způsobem jako součásti léků i prevence proti rakovinnému bujení. Za tímto tvrzením si stojí chorvatští odborníci, především tým Nadi Orsolićové ze Záhřebské univerzity.

Chorvatští experti prokázali, že včelí produkty významně snižují růst nádoru a nebo šíření metastází v pokusných myších, jimž byly preparáty podávány ústy nebo injekcí. Testovány byly přitom jak preventivní, tak léčebné účinky těchto produktů.

Pokusy se lišily tím, že při preventivních testech byly nejprve podávány včelami vytvářené látky a pak teprve vstříknuty rakovinné buňky, u léčebných testů nasadili vědci včelí produkty až po vstříknutí nádorových buněk.

"Efekt testovaných látek je dvojí. Jednak zpomalují růst nádoru a šíření metastází, a pak také zvyšují šanci na přežití zvířat," prohlásila doktorka Orsolićová.

Propolis a kyselina kávová výrazně snižovaly růst podkožních nádorů a zvyšovaly přežití myší. Med také zpomaloval šíření nádoru, pokud byl podáván preventivně před vstříknutím nádorových buněk do jater zvířat. Mateří kašička podávaná zároveň s nádorovými buňkami dokázala omezit šíření nádorů v těle. Včelí jed vpíchnutý přímo do nádoru dokázal zmenšit jeho velikost a zpomalil jeho růst, navíc myši se včelím jedem přežívaly podstatně déle než jejich vrstevnice.

Způsob, jakým včelí produkty dokáží potírat rakovinné bujení, není znám. Patrně obsahují látky způsobující apoptózu nebo nekrózu (dva typy fyziologického zániku) rakovinných buněk, nebo mají přímý toxický účinek, případně působí příznivě na imunitní systém. Snižují také účinky a množství volných radikálů v těle myší. Volné radikály způsobují a podporují růst nádorů. Nejčastěji jsou to jedy a chemikálie z ovzduší, vody, potravin, kouření apod.

Zdroj: Plus

http://zdravi.doktorka.cz/vceli-produkty-boji-proti/



 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář