Jdi na obsah Jdi na menu

JAK VYUŽÍT SKOŘÁPKY OD VAJÍČEK PRO ZDRAVÍ A KRÁSU?

18. 5. 2019

Ještě před časem byla vajíčka zatracované kvůli obsahu cholesterolu. Aktuálně je situace jiná a patří mezi potraviny, které by měl člověk konzumovat pravidelně. Samozřejmě, v přiměřené míře. Za vhodné a zdraví prospěšné množství se považují 3-4 vajíčka týdně. Obsahují kvalitní proteiny, železo, vápník, fosfor, vitaminy A, D, E, K a další látky. Kromě toho, že vajíčka jsou pro zdraví přínosem, využitelná je i jejich skořápka. Na co všechno ji můžete použít? Mrkněte na tipy:

 

 

Pro většinu lidí jsou vaječné skořápky pouze opadem, který bez přemýšlení vyhazují! V dnešním článku vám ale ukáži, jak znovu využít. Vaječné skořápky v domácnosti používali na spoustu věcí už naše babičky. Sami uvidíte, že je velká škoda vyhazovat tak cenný poklad, jakým vaječné skořápky jsou.

 

 

Jediná skořápka slepičího vejce obsahuje asi dva gramy vápníku, což je asi dvojnásobek doporučené denní dávky této látky. Skořápka dále obsahuje fosfor (0,02 g), hořčík (0,02 g), menší množství síry, železa a dalších makro- amikroprvků

 

Samozřejmě ale není vhodné začít prostě křoupat skořápky syrových vajec, mohlo by totiž dojít k otravě z jídla. Vejce jsou totiž po snesení ponechány na zemi, takže jsou skořápky často kontaminovány bakteriemi, jako je salmonela a E.coli.

 

 

Jak použít skořápka pro zdraví i krásu?

 

1)   Eliminují svědění pokožky

Do malé sterilní nádobky nalijte jablečný ocet a do něj přidejte skořápky. Po několika dnech se rozpustí. Poté můžeme aplikovat na podrážděná místa.Tento recept přinese úlevu od nepříjemného svědění.

 

2)   Jsou výživné pro pleť

Vaječné skořápky (z domácího chovu nebo bio) zpracujte na prášek. Přidejte do něj rozšlehaným vaječný bílek a naneste na pleť. Nechte působit alespoň půlhodinu a pak masku smyjte.

 

3)   Připravte si výživový doplněk plný vápníku

 

Pokud máte k dispozici větší množství skořápek, poslouží vám jako vhodný zdroj vápníku. Jak na to? Nejprve je třeba skořápky zbavit nežádoucích látek a případných bakterií, proto je vařte v čisté vodě přibližně 10 minut. Následně je nechte volně uschnout a pak ještě vložte na několik minut do trouby. Sušte je při teplotě 200 stupňů Celsia. Nakonec je umelte. 

Denně si dopřejte asi polovinu čajové lžičky prášku. Prášek se kvůli lepšímu vstřebání doporučuje smíchat se šťávou z citronu a nechat několik hodin odpočívat (ne více než 12) a poté zkonzumovat. 

 

Prášek je možné používat při vaření – je možné ho přimíchat do těsta na pečivo, pizzu či buchty. Podle odborníků je také možné přidat ho do vody nebo ovocných šťáv či džusů a celý tento nápoj vypít. Je ale nutné ho brát s potravinami, které neobsahují tuk, například med, suchý chléb a podobně, protože tuky by mohly minerály v prášku proměnit na nestravitelná vápenatá mýdla

Uvádí se, že denní dávka vápníku by měla činit 800 – 1000 mg denně, u kojících žen ještě asi o 500 mg více. Ještě v dnešní době mají někteří lidé za to, že zdroj vápníku v lidské potravě představuje mléko a mléčné výrobky, ale mnoho novějších studií toto tvrzení označilo za uměle udržovaný mýtus, protože vápník v kravském mléce obsažený má velice špatnou vstřebatelnost, jiné studie navíc poukazují na to, že při trávení kravského mléka je naopak spotřebováván vápník z vlastních tělesných zásob - zdravotní problémy spojené s nedostatkem vápníku jsou nejrozšířenější právě v zemích s nejvyšší spotřebou mléka na obyvatele.

 

Pozor na předávkování!

Vápník není přímo toxický, ale při pravidelných vysokých dávkách (cca 2,5 gramu denně) může dojít k takzvanému zavápnění organismu, které se projeví například ledvinovými kameny. Krom toho dochází také k ovlivnění vstřebávání dalších minerálů, převážně zinku, železa a hořčíku. Při vyšším dávkování než je doporučené se může projevit i plynatost, zažívací obtíže spojené se zácpou, zvracením a nechutenstvím. Tyto stavy bývají často doprovázeny žízní a bolestmi hlavy.



Zdroj: https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/219629-vyhazujete-skorapky-od-vajicek-do-odpadku-podle-odborniku-delate-chybu/

Zdroj: https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/219629-vyhazujete-skorapky-od-vajicek-do-odpadku-podle-odborniku-delate-chybu/

 

PS: Bonus navíc:

Navíc se dají skořápky použít na urychlení růstu pokojových rostlin

Skořápky vylouhujeme ve vodě s kterou poté zalijeme pokojové květiny, ty tak budou růst mnohem rychleji!

 

ZDROJ INFO:

https://www.rehabilitace.info/zajimavosti/skorapky-z-vajicek-jsou-plne-vapniku-jak-je-vyuzit/

https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/219629-vyhazujete-skorapky-od-vajicek-do-odpadku-podle-odborniku-delate-chybu/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář