Jdi na obsah Jdi na menu

JAK SE VYHNOUT PŘEDVOLÁNÍ KVŮLI PŘESTUPKU ZA NEOČKOVÁNÍ DÍTĚTE

2. 2. 2012

Jelikožmne také bombardujete dotazy, jak se vyhnout případným postihů z neočkování dítěte, uvádím zde praktický postup.

Pokud někoho nějaká instituce (hygiena, sociálkaatd.) předvolá na jednání kvůli neočkování dítěte, pak je možné se vyjádřit resp. odepsat takto:

1) Na ústní jednání se nedostavím z důvodu využití svého práva dle čl. 37 odst. 1 Listiny základních práv a svobod na odepření výpovědi.

Vzhledem k tomu, že jsem předvolána z důvodu svého údajného přestupku, mám právo odmítnout osobní účast na jeho projednání a věc můžete projednat v mé nepřítomnosti.

Toto právo podezřelého z přestupku vyložil Ústavní soud ve svém nálezu ze dne 18. 2. 2010, sp. zn. I. ÚS 1849/2008: „vyplývá-li z dosud zjištěných skutečností závěr, že předvolaný je pravděpodobným pachatelem přestupku, je vynucování jeho přítomnosti za účelem poskytnutí výpovědi, a to pomocí sankcí, problematické z důvodů porušení jeho práva garantovaného mu čl. 6 odst. 1 Úmluvy [o ochraně lidských práv a základních svobod]“.

Zároveň mi není znám jiný důvod mé účasti na jednání a o očkování jsem již byla poučena ze strany lékaře.

2) Nicméně k údajnému spáchání přestupku uvádím, že jsem se žádného přestupku nedopustila. Rozhodnutí o odmítnutí nebo o změnu očkovacího kalendáře z důvodu víry, přesvědčení a svědomí je právem rodičů a tohoto práva se dovolávám s ohledem na (zájem dítěte, zdravotní stav, nebezpečnost očkování apod. - napište podle svého). Výkon tohoto práva na odmítnutí očkování z výše uvedených důvodů nemůže být zároveň protiprávním jednáním. Zároveň v současné době žádné konkrétní očkování zákon nenařizuje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Andy-autorka webu - Radovanovi - právní mystifikace lékařů vůči rodičům

11. 2. 2012 12:46

Milý Radovane, děkuji Vám za Váš velmi důležitý dotaz, který jste zde napsal. Odpověď, kterou zde uvedu rozšířím také o celý samostatný článek.Aby odpověď pro Vás byla kompletní, obrátila jsem se na spřátelené Rozálio, sehnala vyjádření Ministerstva zdravotnictví tj. orgánu nadřazeného lékařům a získala posudek právníka z Ligy pro lidská práva.Vše si v článku prostudujte tak, aby jste faktickou právní neznalost Vašeho lékaře mohly korigovat resp. snést ho z nebe nohama na zem.V současné době (naštěstí)skutečně neexistuje zákonné ustanovení, které by zakládalo "vynutitelnost" očkování. Na lékařském kongresu v Praze takto byli mylně mezi sebou doktoři informováni, každopádně paragraf 37 zákona o zdravotních službách se na preventivní zákroky(kterým očkování je) "zatím" nevztahuje.Překročí-li lékař dikci zákona, je možné podat na něj stížnost k České lékařské komoře a k úřadu na ochranu osobních údajů, z jejichž postupu by pak jasně vyšel přípustný a nepřípustný postup lékaře a toto by bylo dobrým vodítkem pro všechny ostatní.V současné době je to pouze hra odborné společnosti a další zastrašování rodičů tak, aby nakonec povolili.. Takže věřím, že až si to vše nastudujete, tak se ničeho už bát nebudete. S úsměvem Vaše Andy

Radovan - vakcíny otázka

9. 2. 2012 13:24

Milá Andy,

tento krátký návod jak se vyhnout postihům... mne zaujal, ale mám ještě 1 otázku k poslední větě Vašeho článku: "Zároveň v současné době žádné konkrétní očkování zákon nenařizuje." Naše dětská lékařka nám při preventivní prohlídce sdělila, že od 1.4.2012 vyjde zákon, který bude obsahovat jasné nařízení povinnost očkovat děti. Víte o tom něco? a jak postupovat potom, když nás předvolá sociálka nebo k nám vtrhne domů? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Radovan Bečák