Jdi na obsah Jdi na menu

LYMFATICKÝ SYSTÉM - ČISTÍRNA NAŠEHO TĚLA

14. 6. 2020

Lymfatický systém je systém lymfatických cév a uzlin, který shromažďuje lymfu z celého organismu a odvádí ji zpět do krevního oběhu. Lymfa je bezbarvá tekutina proudící mízními cévami sousedícími s krevním řečištěm. Lymfa se dá charakterizovat jako bílá, mléčně zabarvená tekutina, která obsahuje lymfocyty, bílkoviny a tuky. Tato tekutina se hromadí v mezibuněčných prostorech tkání a krevních cév a je shromažďována lymfatickým systémem, z kterého se pak přesunuje zpět do krve. Lymfatický a cévní systém spolu úzce souvisí.

 

Na určitých místech lymfatických cév jsou umístěny lymfatické uzliny. Jsou to, takové filtry, jejichž úkolem je vychytat z protékající lymfy mikroorganismy a ostatní cizí částice. Lymfatická tkáň vytváří protilátky a obsahuje lymfocyty, které hrají významnou roli v obraně organismu před infekcí. Kromě toho obsahují lymfatické uzliny také makrofágy, což jsou velké buňky schopné pohlcovat bakterie i jiné cizí částice, které proniknou do organismu. Lymfatické orgány zahrnují kostní dřeň, lymfatické uzliny, slezinu a brzlík.

Zduření lymfatických uzlin bývá jeden z prvních příznaků probíhající infekce v organismu. Měl by to být pro nás signál, že je potřeba zklidnit, uvolnit svojí celkovou aktivitu, nechat organismu čas a energii na boj s infekcí. Důležité je v tento moment podpořit imunitní a s ním spojený lymfatický systém vhodnými bylinami, které působí proti bakteriálním a virovým infekcím

Tok krve v cévním systému je poháněn pumpou – srdcem. Lymfatický systém však takovou pumpu nemá. Tok lymfy je zajištován smršťováním svalů, tedy svalovou prací. Pokud svaly nepracují, dochází k městnání lymfy v lymfatických cévách a následně k otokům, celulitidě. Typickým příkladem je dlouhé sezení či stání na jednom místě. S lymfatickým systémem jsou také úzce spjaté ledviny. Nedostatek tekutin a vyčerpané ledviny mohou způsobovat mimo jiné i vznik lymfatických otoků.

Základním opatřením proti otokům, a tím i přibývání na váze je dostatek tekutin, podpora funkce ledvin a správný pravidelný pohyb. Z bylin v tomto případě velmi dobře funguje Svízel, Vřes, Kopřiva nebo Tužebník

 

ZDROJ:

https://www.serafinbyliny.cz/magazin/lymfa-zaklad-zdravi-stihlosti-a-vitality-detail-1347

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář