Jdi na obsah Jdi na menu
 


A-, B-, C-, Č-,

24. 7. 2006

A-,B-,C-,Č-

A
Akce

Pohyb končetin závisející na stavbě kostry, ovlivňuje chod koně. Akce může být volná, vázaná, vysoká, nízká apod.

Albín

Je to bělouš, který má nepigmentovanou kůži a kopyto, samozřejmě bílou srst a oko červené nebo modré.

B


Bastard

Kříženec, neboli produkt křížení mezi druhy (zebroid, mula, mezek).

Bělouš

Typ zbarvení s velkou variabilitou. Je to čistě bílý kůň, výjimečně se může objevit s červenýma očima, pak je to albín (velmi vzácný, neschopný života) nebo s modrýma očima, to je leucin (rovněž velmi vzácný). Bělouši jsou buď vybělující nebo nevybělující. Vybělující se rodí tmaví a během dospívání jejich srst zbělá, nevybělující mají obyčejně srst smíšenou, bílé a barevné chlupy smíšené po celém těle nebo v určitých vzorech. Podle toho se označují buď podle barvy (červení, rezaví, šedí bělouši) nebo vzoru (mourek, mušák, pstružák, jablečňák, grošák apod).

Box

Místnost pro koně ve stáji, nejčastější rozměry třikrát tři metry, v níž se kůň může volně pohybovat, aniž by byl uvázán. V boxu je obvykle automatická napáječka a žlab na krmení.

C


Cavaletti

Tyče na koncích vybavené sloupky upevněnými křížovým zařízením umožňující umístit je různě vysoko od země. Slouží k tréninku skokanských koní. Umísťují se na zem ve vzdálenosti kolem 1,25 m. Kůň je překonává v klusu, zdokonaluje se v překonávání překážek ohýbáním nohou při dodržování rytmu. Je to dokonalý trénink i pro koně vyježděné, kteří si tím vylepšují rytmus a pokládání nohou.

Clydesdalský kůň

Plemeno těžkých, silných tažných koní vyšlechtěné v Anglii.

Č
Čabraka

Látkové pouzdro na uši s háčkovanou dečkou. Slouží k ochraně proti hmyzu.

Čistokrevný kůň

Zástupce určitého plemene bez jakýchkoliv cizích vlivů, např. čistokrevný arab, čistokrevný shetland apod. Většina koní není čistokrevná, při vytváření plemen se uplatňují koně jiného původu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář