Jdi na obsah Jdi na menu
 


stříhání

28. 6. 2006
Stříhání

V zimě koni naroste hustá srst, která ho chrání před nepříznivým počasím v zimě. Kůň s hustou srstí, který vykonává více než lehkou práci, se zbytečně moc potí a v důsledku toho může prochladnout, ztrácí kondici a necítí se dobře. Stříhání koně tyto problémy odstraňuje a také zjednodušuje udržování koně v čistotě. Ostříhaného koně ale musíme proti zimě chránit dekou a pokrývkou. Pokud ostříhaný kůň běhá celý den v ohradě, měl by mít na sobě celkovou pokrývku těla.

- Pomůcky při stříhání
K základnímu vybavení potřebného na stříhání patří: elektrický strojek, elektrické a bateriové trimery, náhradní čepele, olej, malý štěteček a šroubovák na výměnu pojistek.

TYPY STŘIHŮ

-Existuje spousta druhů stříhání koně, podle toho, jakou práci vykonává a typu srsti.

 
Plný střih
jak už sám název napovídá, představuje ostříhání celého těla koně. Plný střih se většinou používá u koní provádějících velmi rychlou práci, jako je dostih, nebo u koní, kteří jsou na přehlídkách hodně brzy na jaře.

Dekový střih je nejběžnější střih koně. Ponechává se plocha hřbetu, beder a horní části zadku neostříhaná (končetiny se taky nechávají neostříhané). Dekový střih se požívá pro koně vykonávající střední až těžkou práci.
Obrazek
 

Nízký postráňkový střih se provádí na koních, kteří jsou chováni venku a na koních neprovádějících těžkou práci. Tento střih spočívá v ostříhání srsti ze spodní části krku, oblasti mezi předníma nohama, z břicha a horní části zadních nohou.

U náprsenkového střihu se stříhá jen srst ze spodní části hlavy, spodní části krku až dolů k prsům.


Irský střih spočívá v odstranění srsti z břicha a prsou a části plecí a krku. Někdy se stříhá i na hlavě.
Obrazek

U zástěrového střihu se stříhá stejně jako u náprsníkového, ale stříhá se ještě k tomu i plocha nad předníma nohama sahající pod hrudník.

U honebního střihu se stříhá celé tělo kromě nohou a sedlové části na ochranu hřbetu. 
Obrazek


 

U překážkového střihu se stříhá hlava, spodní část krku, břicho a horní část zadních nohou. Střih končí přesně za ušima. Často se používá,již podle názvu, pro koně parkurové.

- Stříhání koní je celkem nebezpečná a obtížná práce. Začátečníci by neměli koně stříhat sami, ale ponechat to na zkušenějším.

CELKOVÉ SHRNUTÍ:

- Jakmile se rozhodnete pro nějaký střih, všechny hranice na koňském těle si vyznačte křídou nebo vlhkým sedlovým mýdlem.
- Stříhat začněte odpředu, na krku a plecích, a postupujeme dozadu. Strojek veďte proti srsti dlouhými rozmáchlými tahy. Každý tah by měl být rovnoběžný a měl by trochu překrývat předcházející.
- Při stříhání krku a hlavy musíte dát pozor na hřívu. Vystřihněte úzký proužek hřívy tam, kde prochází nátylník uzdy. Stačí jen 5 cm.
- Po krku a plecích pokračujte tělem až k zádi koně. Pod ocasem se většinou nechává neostříhaná ploška ve tvaru písmene V.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Co?

(Ha ha ha.:-), 12. 4. 2010 23:06)

Cože stříhat koně no to se musim zeptat mí kámošky to je eypertka na koně.:-D:-)