Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvaroh:

 

TVAROHOVÉ TYČINKY:

 

200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.

 

DOMÁCÍ SÝR:

 

1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu. Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem, osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.

 

DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR:

 

500 g měkkého tvarohu, 3 dl světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře. Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.

 

PEČENÝ TVAROH:

 

Utřeme 1/2 osminky másla, 2 žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.

 

SYRNICA Z HANÉ:

 

250 g tvarohu, 2 kolečka pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl. Tvaroh zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou, nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory vařenými ve slupce.

 

OVOCNÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY:

 

500 g tvarohu, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl. Vypracujeme těsto, vyválíme váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v osolené vodě asi 12 minut, na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.

 

TVAROHOVÉ TĚSTO:

 

350 g polohrubé mouky, 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, špetka soli, mouka na vál. Tvaroh rozmícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme  vláčné těsto.

 

JABLEČNÉ KNEDLÍKY:

 

Tvarohové těsto ( viz výše), asi 5 větších jablek, citrónová  šťáva, 1 kostka tvrdého tvarohu na  strouhání, moučkový cukr a mletá skořice na posypání, rozpuštěné máslo na přelití, sůl.  Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou na malé kousky a pokapeme citrónovou  šťávou, aby nezhnědla. Do každého kousku těsta  zabalíme několik kousků jablek, těsto pevně  uzavřeme a v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme  do vroucí, mírně osolené vody, po chvilce je vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřichytily a vaříme asi 7 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na talíře a rozpůlíme. Každou porci posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem, poprášíme skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme.

 

TAŠTIČKY S  TVAROHEM:

 

Na vále zpracujte na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.

 

 

TĚSTOVINY S  TVAROHEM A SLANINOU:

 

Na vále zpracujte na těsto 400 g hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody. Těsto nechte zabalené odpočinout. Pak ho rozválejte, nechte mírně zaschnout, stočte ho do ruliček a nakrájejte na asi 7 mm široké pruhy. Rozložte je na vále a nechte ještě trochu proschnout. Nudle vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Pak je sceďte. Nakrájejte na kostičky 120 g slaniny a rozškvařte ji na pánvi na 2 lžících oleje. Rozdrobte 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělte na talíře, posypte tvarohem, přelijte slaninou a nasekanou pažitkou.

 

TVAROHOVÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY:

 

250 g hrubé mouky, 250 g tvarohu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, špetka soli. Vypracujeme těsto, do kousku balíme ovoce (i mražené). Vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut. Na talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.

 

RYCHLÉ TVAROHOVÉ ŠIŠKY:

 

1/2 hrnku hl. mouky, 250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka, 1 prášek do pečiva – vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme na tuku do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.

 

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY II:

 

250 g tvarohu, 250 g hl. mouky, 3 vejce, 9 lžic mléka, trocha cukru, 1 prášek do pečiva – smíchat, lžičkou vykrajovat koblížky a smažit na rozpáleném tuku po obou stranách. Zdobit marmeládou nebo šlehačkou.

 

TVAROHOVÉ KROKETKY:

 

Ve slupce uvaříme 750 g brambor. Očistíme a postrouháme na jemném struhadle. 500 g tvarohu, 75 g ml. cukru a 3 vejce promícháme, přidáme 100 g pol. mouky, 75 g rozinek, citr. kůru, trošku soli a postrouhaný muškát. oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Z těsta tvoříme kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem . Podáváme s kompotem.

 

TVAROHOVÉ PLACKY:

 

Rozmícháme 500 g tvarohu, 50 g másla a 50 g ml. cukru. Přidáme 2 vejce, 80 g hr. mouky, 80 g krupice a sůl. Z těsta nabíráme kousky velikosti ořechu a na pomoučeném vále  je roztlačíme na placky. Placky vložíme do vařící vody a když vyplavou na povrch,tak je vyjmeme. Hotové posypeme skořicí, kakaem, ml.ořechy, nebo polijeme ovocnou šťávou. Vhodné je i čerstvé nebo kompot. ovoce.

 

 

JEDNODUCHÉ TVAROHOVÉ TYČINKY:

 

250 g hl. mouky, 250 g tvarohu, 250 g tuku – vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.

 

DOMÁCÍ PRIBINÁČEK:

 

1/2 l mléka, 1 vanil. puding, 60 g cukru – uvaříme puding a necháme vychladit. Vlijeme do mixéru a po troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybíz. nebo jahod. džemu. Vyšleháme, dáme do misek a necháme vychladit.

 

TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:

 

Těsto: 250 g tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do peč, 2 vanil. cukry, 12 lžic polohrubé mouky. Rozehřejeme více oleje, lžičkou tvoříme z těsta bochánky, které smažíme na oleji. Usmažené necháme okapat na ubrousku a obalíme v ml. cukru a skořici.

NUDLE ZAPEČENÉ S TVAROHEM:

 

400 g nudlí uvaříme v osolené vodě, scedíme, omastíme máslem, aby se neslepily.  400 g měkkého tvarohu rozmícháme se 100 g ml. cukru, 2-3 vejci,  a citrónovou kůrou. Dáme péct do pekáče – vrstva nudlí, tvaroh, nudle. Po zapečení zalijeme mlékem s vejci a dopečeme.