Tvaroh:
TVAROHOVÉ TYČINKY:
200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g
polotučného tvarohu. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem
nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem,
sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.
DOMÁCÍ SÝR:
1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce
mléka (nesmí být trvanlivé) nebo smetany, sůl, trocha kmínu. Tvaroh zabalíme do
plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme s mlékem,
osolíme a okmínujeme. Naložíme do většího hrnku, zakryjeme plátýnkem, upevníme
gumičkou. Během zrání několikrát promícháme.
DOMÁCÍ PIVNÍ SÝR:
500 g měkkého tvarohu, 3 dl
světlého piva, 1 rovná kávová lžička soli, špetka kmínu, špetka mletého pepře.
Ve větší nádobě rozmícháme tvaroh s kořením, solí a zalijeme pivem. Přikryjeme
a necháme při pokojové teplotě až 5 dnů uzrát. Dobře proleželý sýr má
nažloutlou barvu a mažeme jej na chleba s máslem.
PEČENÝ TVAROH:
Utřeme 1/2 osminky másla, 2
žloutky a po částech přidáváme uleželý tvaroh a dobře roztíráme. Trochu
opaprikujeme a není-li dost slaný, přisolíme. Přidáme 1/4 litru kyselé smetany
a dáme péct do vymazané, houskou vysypané formy. Nejlepší je tvaroh dříve
naložený, kmínem , solí posypaný a uleželý.
SYRNICA Z HANÉ:
250 g tvarohu, 2 kolečka
pokrájených tvarůžků, 1/4 litru mléka, 3/4 litru vody, kmín, sůl. Tvaroh
zabalíme do plátýnka a vymačkáme přebytečnou syrovátku nebo použijeme tvaroh na
strouhání. Do mísy nadrobíme nebo nastrouháme tvaroh. Mléko povaříme s vodou,
nakrájenými tvarůžky, osolíme, okmínujeme a vařící nalijeme na rozdrobený
tvaroh. Přikryjeme a necháme chvíli stát. Podáváme po chvíli s brambory
vařenými ve slupce.
OVOCNÉ TVAROHOVÉ KNEDLÍKY:
500 g tvarohu, 5 lžic hrubé
mouky, 6 lžic strouhanky, 50 g másla, 3 vejce, sůl. Vypracujeme těsto, vyválíme
váleček a odkrajujeme kousky těsta. Tvarujeme placičky, do kterých balíme
čerstvé nebo kompotované ovoce (meruňky, jahody). Vaříme v osolené vodě asi 12
minut, na talíři polijeme máslem, pocukrujeme.
TVAROHOVÉ TĚSTO:
350 g polohrubé mouky, 250 g
měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, špetka soli, mouka na vál. Tvaroh rozmícháme
s vejcem a postupně přidáváme mouku se špetkou soli. Vypracujeme vláčné
těsto.
JABLEČNÉ KNEDLÍKY:
Tvarohové těsto ( viz výše),
asi 5 větších jablek, citrónová šťáva, 1 kostka tvrdého tvarohu na
strouhání, moučkový cukr a mletá skořice na posypání, rozpuštěné máslo na
přelití, sůl. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme i se slupkou na
malé kousky a pokapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Do každého
kousku těsta zabalíme několik kousků jablek, těsto pevně uzavřeme a
v dlaních zakulatíme. Knedlíky vložíme do vroucí, mírně osolené vody, po
chvilce je vařečkou podebereme ode dna, aby se nepřichytily a vaříme asi 7
minut, dokud nevyplavou na hladinu. Hotové knedlíky vyjmeme děrovanou
naběračkou, rozdělíme na talíře a rozpůlíme. Každou porci posypeme moučkovým
cukrem, nastrouhaným tvarohem, poprášíme skořicí, přelijeme rozpuštěným máslem
a ihned podáváme.
TAŠTIČKY S TVAROHEM:
Na vále zpracujte na vláčné těsto
250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a
nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g
moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek.
Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje
potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a
okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte.
Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo
jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.
TĚSTOVINY S TVAROHEM A SLANINOU:
Na vále zpracujte na těsto 400 g
hrubé mouky, špetku soli, 2 vejce a 2 lžíce vody. Těsto nechte zabalené
odpočinout. Pak ho rozválejte, nechte mírně zaschnout, stočte ho do ruliček a
nakrájejte na asi 7 mm široké pruhy. Rozložte je na vále a nechte ještě trochu
proschnout. Nudle vložte do vroucí osolené vody a uvařte doměkka. Pak je
sceďte. Nakrájejte na kostičky 120 g slaniny a rozškvařte ji na pánvi na 2
lžících oleje. Rozdrobte 200 g hrudkovitého tvarohu. Nudle rozdělte na talíře,
posypte tvarohem, přelijte slaninou a nasekanou pažitkou.
TVAROHOVÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY:
250 g hrubé mouky, 250 g
tvarohu, 2 lžíce mléka, 1 vejce, špetka soli. Vypracujeme těsto, do kousku
balíme ovoce (i mražené). Vkládáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut. Na
talíři sypeme strouhaným tvarohem, cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.
RYCHLÉ TVAROHOVÉ ŠIŠKY:
1/2 hrnku hl. mouky, 250 g
nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka, 1 prášek do pečiva –
vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které
smažíme na tuku do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY II:
250 g tvarohu, 250 g hl.
mouky, 3 vejce, 9 lžic mléka, trocha cukru, 1 prášek do pečiva – smíchat,
lžičkou vykrajovat koblížky a smažit na rozpáleném tuku po obou stranách.
Zdobit marmeládou nebo šlehačkou.
TVAROHOVÉ KROKETKY:
Ve slupce uvaříme 750 g brambor. Očistíme a
postrouháme na jemném struhadle. 500 g tvarohu, 75 g ml. cukru a 3 vejce
promícháme, přidáme 100 g pol. mouky, 75 g rozinek, citr. kůru, trošku soli a
postrouhaný muškát. oříšek. Nakonec zapracujeme brambory. Z těsta tvoříme
kroketky, které smažíme na oleji. Hotové posypeme skořicovým cukrem . Podáváme
s kompotem.
TVAROHOVÉ PLACKY:
Rozmícháme 500 g tvarohu, 50
g másla a 50 g ml. cukru. Přidáme 2 vejce, 80 g hr. mouky, 80 g krupice a sůl.
Z těsta nabíráme kousky velikosti ořechu a na pomoučeném vále je
roztlačíme na placky. Placky vložíme do vařící vody a když vyplavou na
povrch,tak je vyjmeme. Hotové posypeme skořicí, kakaem, ml.ořechy, nebo
polijeme ovocnou šťávou. Vhodné je i čerstvé nebo kompot. ovoce.
JEDNODUCHÉ TVAROHOVÉ TYČINKY:
250 g hl. mouky, 250 g
tvarohu, 250 g tuku – vypracujeme těsto, vyválíme asi na půl cm výšku, celý
povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posolíme a posypeme kmínem. Rádýlkem
nakrájíme tyčinky široké asi 1 cm. Upečeme.
DOMÁCÍ PRIBINÁČEK:
1/2 l mléka, 1 vanil.
puding, 60 g cukru – uvaříme puding a necháme vychladit. Vlijeme do mixéru a po
troškách přidáváme 250 g měkkého tvarohu a 4 lžičky rybíz. nebo jahod. džemu.
Vyšleháme, dáme do misek a necháme vychladit.
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY:
Těsto: 250 g tvarohu, 4 vejce, 1
prášek do peč, 2 vanil. cukry, 12 lžic polohrubé mouky. Rozehřejeme více oleje,
lžičkou tvoříme z těsta bochánky, které smažíme na oleji. Usmažené necháme
okapat na ubrousku a obalíme v ml. cukru a skořici.
NUDLE ZAPEČENÉ S TVAROHEM:
400 g nudlí uvaříme v
osolené vodě, scedíme, omastíme máslem, aby se neslepily. 400 g měkkého
tvarohu rozmícháme se 100 g ml. cukru, 2-3 vejci, a citrónovou kůrou.
Dáme péct do pekáče – vrstva nudlí, tvaroh, nudle. Po zapečení zalijeme mlékem
s vejci a dopečeme.