Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roštěnky na kmíně

400g roštěněk,2 stroučky česneku,50g paprikového bůčku, 20g sádla,1 cibule, 20g hladké mouky, sůl, pepř, drcený kmín.

Roštěnky osolíme, opepříme, potřeme česneke utřeným se solí. Na tuku osmahneme kostičky bůčku, opečeme roštěnky po obou stranách, poprášíme moukou, přidáme cibuli, kmín, podlijeme vodou a dusíme. Nakone maso vyjmeme, šťávu trochu vysmahneme a dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Roštěnky na víně s višňovou omáčkou

4 plátky roštěnek, 1 větší cibule, 2dl červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička solamylu, 3 lžíce oleje, 2 lžíce višňové zavařeniny, 1 lžíce kečupu, vývar z masoxu nebo voda, pepř, sůl, lžíce proužků syrové papriky, zelená petželka.

Očištěné roštěnky po obvodu nařízneme,tence naklepeme. Osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji po obou stranách opečeme. Maso vyjmeme,v témž tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Podlijeme vínem a trochou vody a krátce povaříme. Přidáme roštěnky a za občasného podlévání dusíme doměkka. Vyjmeme je,odložíme do tepla,šťávu zaprášíme hl. moukou, přidáme višňovou zavařeninu, kečup a 5 minut za stálého míchání povaříme.Rozšleháme solamyl v trošce studené vody, vlijeme do směsi,necháme krátce přejít varem. Roštěnky vrátíme do omáčky a necháme je v ní proležet. Příloha: špagety.

Roštěná s omeletou a párkem

4 roštěnky, 4 vejce, 4 nožičky tenkých párků, 1 cibule, mléko, hladká mouka, koření (bazalka, oregano, rozmarýn) nebo jen petrželka, sádlo, hořčice, sůl.

Plátky roštěnek po okrajích nařízneme, dobře naklepeme, osolíme a z jedné strany obalíme v mouce. Vejce našleháme s trochou mléka, kořením a špetkou soli. Upečeme tenké omelety, každou položíme na nepomoučenou stranu roštěnky, potřeme hořčicí a přidáme tenký párek. Roštěnky zavineme a ovážeme nití nebo zajistíme párátkem. Na sádle necháme zesklovatět cibuli, na ni vložíme roštěnky, opečeme a poté dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme. Příloha: vařené brambory.

Roštěná podle maminky

4 plátky hovězího masa, 100g tuku, 200g uzeného masa, 1 cibule, 50g uzené slaniny, sůl, paprika, česnek, 2 lžíce hořčice, 40g nastrouhaného křenu, 4 rajčata.

Roštenky naklepeme,na okrajích nakrojíme,po obou stranách osolíme,opepříme a po jedné straně potřeme hořčicí promíchanou s nastrouhaným křenem.Do středu na hořčici položíme čtvrtinu na nudličky nakrájeného uzeného masa,zabalíme a spojíme jehlou na závitky.Svrchu potřeme česnekem utřeným solí. Cibuli na kostičky zpěníme na tuku a vložíme roštěnky. Opečeme je, zaprášíme mletou paprikou a za mírného podlévání je dusíme do do měkka.Před dušením přidáme do štávy rozpuštěnou slaninu a nakrájená a oloupaná rajčata,která použijeme i na ozdobení.

Roštěnky na majoránce

Roštěnky- počet podle strávníků, slanina, cibule, sůl, pepř, česnek, kremžská hořčice, majoránka, vývar, smetana (sladká nebo kysaná dle chuti).

Roštěnky naklepeme a rozkrojíme okraje, lehce posolíme a opepříme, potřeme utřeným česnekem a kremžskou hořčicí a zaprášíme majoránkou, to vše po obou stranách.Pak roštěnky naskládáme na sebe a odložíme na 24 hodin odležet do chladu. V kastrolu si rozpustíme na kostičky pokrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme.Tento základ odhrneme stranou a na tuku osmažíme připravené roštěnky. Maso prudce orestujeme, podlijeme vývarem a necháme pěkně dusit doměkka, až se většina tekutiny vydusí.Potom zalijeme smetanou a ještě chvíli dusíme.

Roštěnka selská

4 hovězí roštěnky nebo hovězí plátky, sůl,1 cibule, 2 lžíce tuku (Ceres soft),1 lžíce hladké mouky,4 lžíce zakysané smetany, náplň: 1 lžíce tuku, 50g šunky nebo netučné uzeniny, 1 vejce, 2 velké vařené brambory, 1 lžíce zakysané smetany.

Roštěnky nebo plátky na okrajích nařízneme, naklepeme a osolíme.Do poloviny naplníme náplní a přeložíme na polovinu. Na okrajích sklepeme dohromady, nebo spojíme párátkem, nebo jehlou.Vložíme na nakrájenou,zpěněnou cibuli,osmažíme po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou ve smetaně a dobře provaříme. Pak vložíme naplněné roštěnky do omáčky jen prohřát. Náplň: nadrobno nakrájenou šunku nebo uzeninu, krátce na tuku osmažíme a pak doplníme na kostičky nakrájenými brambory, spojíme vejcem a promícháme. Podle chuti přisolíme.

Roštěnkové závitky s klobásou

4 roštěnky, 80g tuku, 200g paprikové klobásy, 2 cibule, 2 stroučky česneku, pepř, sůl, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce strouhaného křenu.

Roštěnky naklepeme,osolíme,opepříme,potřeme hořčicí s křenem a vložíme půlky klobásy.Svineme do válečků zpevníme jehlicemi,potřeme česnekem.Cibuli zpěníme,zaprášíme paprikou,vložíme závitky,mírně podlejeme vodou a dusíme doměkka.

Mexické roštěnky

400g roštěnky, 200g uzeného vařeného masa nebo šunky, 160g tvrdého sýra, pepř, kečup, zelená petrželka, olej.

Maso, uzené maso nebo šunku a sýr pokrájíme na stejně velké plátky, z masa nakrájíme 8 plátků, z uzeného masa a sýra jen 4. Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a z obou stran osmahneme. Vyndáme z pánve, 4 plátky vložíme na pekáč na ně uzené maso, sýr a znovu maso (roštěnky). Jednotlivé hromádky sepneme párátky, potřeme hořčicí, podlijeme vodou a dáme do trouby na půl hodiny zapéct. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s chlebem nebo s brambory.

Plzeňské roštěnky

4 roštěnky, 2 párky, 100g cibule, 1 dl piva, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 lžíce hladké mouky, olej.

Roštěnky naklepeme,osolíme,opepříme a opečeme.Vyjmeme,dáme do tepla,na tuku zpěníme polovinu cibule,vrátíme roštěnky,přidáme bobkové listy,podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.Maso vyjmeme,vydusíme šťávu,zaprášíme moukou, zasmažíme,podlijeme pivem a chvilku povaříme.Roštěnky na talíři poléváme šťávou,na ně klademe opečený párek a zbylou,podušenou cibuli.

 

Schované roštěnky

Roštěnky, mouka, paprika ( koření ), cibule, plátky okurky, šunka, kapie, rajčata

Naklepané a po stranách naříznuté roštěnky osolíme a opeříme po obou stranách, obalíme v mouce s paprikou a prudce opečeme. Vložíme do kastrolu na zpěněnou cibuli a bez zahušťování dusíme. Na talíři každou roštěnku hustě pokryjeme kolečky cibule, plátky okurky, nudličkami šunky, kapie nebo i rajčete, aby nebyla ani vidět. Vše zalijeme vypečenou šťávou z masa. Příloha: rýže.

Ginové roštěnky

4 roštěnky, 2 lžíce oleje, 1 cibule, střed z pórku, pepř, sůl, 50g sterilované kapie, lžička másla, 2 lžičky hladké mouky, 1,5 dl bílého vína, 8 cl ginu.

Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Prudce opečeme a dáme do tepla. Do výpeku přidáme máslo, mouku, osmahneme, zalijeme vínem, přidáme jemně nasekaný pórek a cibule, větší kousky kapie a dusíme cca 8 min. Směs rozložíme na roštěnky a porce polijeme zahřátým ginem, který můžeme zapálit.

Kapsa mlynáře Fanty

Hovězí roštěnky, sýr na strouhání, šunka (nebo kvalitní salám), čerstvé nebo sušené houby, sůl, olej.

Hovězí roštěnky dobře naklepeme do pravidelného tvaru (nesmí být prorostlé, ale jednolité, libové), přehneme a naplníme strouhaným sýrem, nakrájenou šunkou a houbami (v případě sušených předem předvařených), osolíme. Pak okraje pečlivě sklepneme a pečeme na pánvi z obou stran. Před dokončením na chvíli přiklopíme pokličkou. Důležitá je fáze sklepání, protože sýr nesmí vytéct, to pak není Fantova kapsa, ale sýrový lepenec.

Pekingské maso

250g roštěné, 2 čerstvá vejce, 2 lžíce majzeny, 1 lžička soli, 40g cibule, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičkaglutasolu, 1 lžíce sterilovaných kapií, olej.

Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do misky a smícháme s vejci, majzenou a solí. Opečeme na rozpáleném oleji. Na druhé pánvi orestujeme cibuli a papriku, přidáme k masu, polijeme omáčkou, dámeglutasol a krátce restujeme.

Hovězí plátky na pivě

4 roštěnky, sůl, pepř, sádlo, 2 cibule, vývar, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce hladké mouky, 3 dl světlého piva, 2 párky.

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a společně s cibulí opečeme. Zalijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka. Plátky vyjmeme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, vložíme plátky a prohřejeme. Druhou cibuli osmahnene společně s párkem a klademe na plátky.

Plátky na slanině se sterilovanou zeleninou

4 roštěnky nebo p látky hovězího, 40g slaniny, 1 cibule, sůl, 1 lžička polohrubé mouky, 200g sterilované zeleniny (hrášek, okurka, kapie, mrkev), hořčice, rajče na ozdobení.

Roštěnky očistíme, opláchneme, naklepeme a na okrajích nařízneme. Drobně nakrájenou slaninu a cibuli zpěníme, vložíme roštěnky, osmahneme, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme. Měkké roštěnky vyjmeme, šťávu vydusíme, zasypeme moukou, osmahneme, rozmícháme s horkou vodou a povaříme. Přidáme odcezenou zeleninu, hořčici, promícháme, vložíme zpět roštěnky a prohřejeme. Podáváme s vařenými bramborami nebo těstovinami.

Maso s paprikou a pórkem

600g roštěnky, 100g červených paprik, 1 pórek, 200g oleje, lžíce škrobové moučky,, pepř, lžička soli a Glutasolu (nebo vegety), 3 lžíce sójové omáčky.

Maso pokrájíme na nudličky, posypeme škrobovou moučkou, pepřem, solí, Glutasolem a sójovou omáčkou, promícháme a necháme pět minut odstát. Na pánvi s rozehřátým olejem potom maso prudce opečeme, přidáme na proužky nakrájenou papriku a pórek a dusíme. Podáváme s rýží.