Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zde najdete dva užitečné odkazy přímo z webu ČMKU:

416-vyber-stenete.docx (live.com)

417-nejcastejsi-hlasky-mnozitelu.docx (live.com)

 

Proč čistokrevné štěně s Průkazem původu není levné.

Pes s průkazem původu je čistokrevné zvíře, v našem případě štěně plemene papillon- MKŠ. Proč stojí čistokrevné štěně tolik tisíc? Diví se většinou věci neznalí zájemci. Obecně vzato se do ceny promítnou tři věci : náklady, které chovatel s chovem štěněte měl, volný čas, ve kterém se mu věnoval a v neposlední řadě je to celková částka, na kolik si štěně cení.

K zveřejnění nákladů v chovu jsem se rozhodla proto, že chci vysvětlit lidem, jenž nemají ponětí, co chov z finančního hlediska obnáší, proč se štěňátko nabízí za tolik a tolik...

NÁKLADY S CHOVEM
Zodpovědný chovatel platí za veterinární péči, za krmivo,  výstavy, krytí, bonitaci, vyřízení chovatelské stanice( 2 000,- Kč) a další. Veterinární péčí se rozumí nejen běžná pravidelná očkování, ale i nadstandardní vakcinace, testy na různé nemoci jako je vyšetření dědičných chorob očí- PRA  1 000,- Kč, nožiček-  LP 700,- Kč  aj. Očkování ( 2 vakcíny: . za rok) celkem 800,- Kč. Potom každý rok jedno přeočkování. Bonitace a posléze přeregistrace fenky 800,- Kč.
Kvalitní krmivo jako je Hill´s, Proplan a Royal Canine - jedny z nejdražších krmiv. Dále také různé pamlsky a vitamínové doplňky Calopet pasta, biotin, atd.

Krytí - chovatel za něj platí (pokud nemá svého psa ) když nechá nakrýt fenku jinde. V průměru se cena za krytí u nás pohybuje mezi 10 000,- Kč jednorázově nebo cca 3 000 - 5 000 Kč za 1štěně, a samozřejmě se násobí počtem narozených štěňat. V zahraničí bývají ceny za krytí podstatně vyšší. Nic zvláštního není poplatek 1 000 Eur za krytí kvalitním psem. Fenku musí chovatel na krytí ke krycímu psu přivést a zase ji  odvézt, nejméně jednou.  Takže je třeba započítat i výdaje za benzín a případné ubytování když chce fenku překrýt..
Veterinární kontroly a ošetření v době březosti,  vitamíny, nadstandardní krmení, vše stojí nemalé peníze.
Vystavení průkazu původu pro jedno štěně na Plemenné knize stojí 360,- Kč.
Za odčervení a kompletní očkování štěňat  dáte cca 1 200,- Kč za jedno štěně.
Mikročip a Pet Passport, který v dnešní době nahrazuje tetování a očkovací průkaz, okolo 1 000,- Kč za jedno štěně.
Chovatelé dají taky nemalé peníze za svá chovná zvířata ( rodiče štěňat, které kupujete. Ceny se pohybují okolo 1500,- Eur a výše), zejména, pokud jej přivezou ze zahraničí.
Potřeby pro fenky a štěňata, které potřebují - misky, hračky, pelechy, pleny na učení kde se čůrá, ale i ty, které nutně nepotřebují, ale chcete jim je dopřát, protože chcete, aby se u vás měli psi dobře...

VOLNÝ ČAS, KTERÝ ŠTĚNĚTI VĚNUJEME
A co všechno dělá (měl by dělat) chovatel ve svém volném čase: studuje kde je ten nej. Papillon plemene, aby mohl vybírat kvalitní jedince ke spáření. O víkendech se účastní také spousty výstav, u nás i v zahraničí. Výstavy - pokud se jich chovatel účastní často, tak je to nejspíš finančně nejnáročnější položka. Chovatel platí poplatek, tzv. výstavné, v průměru kolem 1 000,- Kč za den a psa. Pro  chovnost musí pes absolvovat minimálně jednu výstavu. Do nákladů je zapotřebí započítat i cestovné a ubytování.

 A samozřejmě každý den se věnuje zvířátkům, chodí s nimi na pravidelné vycházky, dává jim najíst, stará se o jejich čistotu.. Spokojená a hravá štěňátka lépe snášejí přesun do nového domova, socializaci s novými členy.

NA KOLIK SI ŠTĚNĚ CENÍME
Pro každého chovatele jsou ta jeho štěňátka nejkrásnější, nejroztomilejší. Má určitou představu, jakou má jeho štěně cenu..
Někdy se stane, že se narodí štěňátka, která nemusí být až zas tak typová. I ona mají nárok na průkaz původu a majitel je prodá za cenu nižší.  Důvod k takovému prodeji může být v drobné vadě, která nijak nebrání štěněti v jeho spokojeném životě, ale znemožňuje mu stát se chovným zvířetem. Štěně v takovém případě dostává svůj PP, ale nechodí na výstavy a není bonitováno a zařazeno do chovu.

ŠETŘÍME KOUPÍ ŠTĚNĚTE BEZ PP?
Přesto všechno je spousta lidí, kteří nemají o chovatelství přehled, cena za nabízené štěně s PP se jim zdá být vysoká a snaží se ušetřit koupí štěňátka bez průkazu původu. Ne vždy si koupíte dané plemeno!!!!  Pokud opravdu toužíte po konkrétním plemeni, průkaz původu je v tomto případě zárukou. Chovatel štěňat bez PP s vámi nikdy nesepíše kupní smlouvu. Pro někoho je to zcela nepodstatná věc. Ale, může se stát, že si přivezete pejska domů, po pár dnech začne zvracet a mít průjem, vy skončíte u veterináře a dáte za léčebné výlohy leckdy víc než jste zaplatili chovateli za štěně. Když se rozhodnete, že to tak nenecháte a pojedete k chovateli a budete chtít náhradu léčebných výloh, protože štěně dle veterináře mělo vrozenou vadu nebo bylo nemocné již při koupi, nikdy se ničeho nedovoláte. Co není psáno, není dáno. V konečném důsledku zjistíte, že jste za léčení zvířete dali víc, než by vás stálo štěně s PP.
 Další možností je, že narazíte na štěně bez PP, ale po rodičích s PP. Většina takových chovatelů PP rodičů vůbec nemá a spoléhají na to, že jej ani nebudete chtít vidět. A pokud rodiče skutečně PP mají, pročpak ho asi nemají jejich štěňata? Protože rodiče jsou kvůli nějaké závažné vrozené nebo dědičné vadě vyřazeni z chovu, anebo chovatel nechtěl věnovat čas a peníze na absolvování jedné jediné povinné výstavy a bonitace, ale jaký to potom vlastně může být chovatel ? Když neměl čas se pár dní věnovat svému psovi/feně, měl dost času a chuti se pořádně věnovat štěňátkům, jejich správné výživě, výchově a socializaci ?  Nečistokrevná štěňata se s každou generací víc podobají nestandardnímu  psu a úplně se zde ztrácí ten standard, o něž se chovatelé snaží.
Pokud máte zájem o štěňátko a nehledáte konkrétní plemeno, udělejte radost těm, co jsou opuštěná v útulku. Tato jsou totiž pod veterinárním dohledem a zadarmo nebo za malý příspěvek pro útulek.

A na závěr. Zisk z prodeje štěněte nikdy nepokryje náklady, které chovatel s chovem má. Obecně vzato, chovatelská stanice je vždy finančně ztrátová. To ale pro opravdového chovatele, který na peníze nehledí, není žádná tragédie, protože jeho skutečným cílem je mít ty nejkrásnější štěňátka. Je to hezký koníček a ten, jako ostatně každá zábava, něco stojí. Správný chovatel chce zachovat, ale hlavně zvýšit kvalitu plemene, které si k chovu vybral. Jeho cílem je zlepšit typ, kvalitu srsti a vše, čím se dané plemeno vyznačuje. Bohužel se vyskytují i takoví lidé, kteří kazí dobré jméno slušným chovatelům. Přála bych vám, aby jste se setkávali jen s těmi solidními, kteří vám nešoupnou štěně do ruky jen co mu vyskládáte na ruku peníze, ale s lidmi, kteří vám zároveň se spokojeným štěňátkem předají kupní smlouvu, PP a  pas psa. Štěňátku do začátku jídlo a věci, na které je zvyklé a spoustu rad do budoucna. S chovateli, kteří budou mít upřímný zájem dozvědět se, jak štěně vyrůstá a jak se mu u vás daří, a nebudou se zdráhat vám poradit, kdykoliv je o to požádáte.

 

Autor : Nikola Arcanidu

http://www.depurasangre.cz/
http://webovky.depurasangre.cz/

 

Text je možné použít na základě souhlasu autora článku a s řádným citováním.