To, co se v poslední době děje kolem másla, deprimuje mnoho lidí, vzniká proto mnoho hádek a diskusí, přičemž máslo není jedinou potravinou, u níž cena stoupá do závratných výšin.

Kupříkladu předevčírem v televizi prohlásily, že olej budou zdražovat o deset procent a druhý den v krámu náhle olej koupím místo za dvacetčtyři za třicet jedna, tak nevím, kdo chyběl na hodině matematiky, jestli já která si myslela, že deset procent je tím pádem dvě čtyřicet nebo oni, kteří vypočetli oněch sedm.

Další zajímavou skutečností je fakt, že přeci ten olej nekupovali v noci, dozajista jej měli ještě na skladě, tudíž jej kupovali za starou cenu. Chápala bych, kdyby zdražili za týden, ale během noci? A přitom se jednalo se o náš krám na rohu ulice, žádný supermarket , kde během hodiny zmizí i celá paleta, jenomže v supermarketech byl stavobdobný.

Co potom to komické szdražování přilehlých výrobků, litr oleje zdrahl, máslo zdrahlo...tak koláče musí taky, to je přeci logické, akorát mi nějak nejde na rozum...kolik koláčů se udělá z litru oleje, mléka a másla? Výjde to na zdražení o deset kaček za půl kilové balení závinu? Toť otázka, samozřejmě, že je to holý nesmysl.


Za neúžasnější věc považuji srovnávávání, jak bylo kejsyk a teďkonc. Jak se dva tábory perou a hádají a každý fňuká, jak se měl špatně, a že my tlučhubouvé....
Rádio Impuls se této akce rozhodlo využít a začalo probírat cenu rohlíků kejsyk a teďkonc, nevím jakými počty došli k závěru, že by měli stát dvě padesát. U nich ještě dvě padesát rohlíky nestojí?

No, vzhledem k cenové depresi a neustálého propírání, jak se máme blaze, že kdysi bylo draze, jsem se rozhodla kouknout do statistik. A byla jsem šokována. Vážně počty mne celkem obstojně překvapily. Jak zvláštní ty mé Ještě větší legrací pro nás bylo vysílání rádia Impuls, který zrovna ten den srovnával kdysi a teď , průměrné platy a ceny, tak třeba podle nich by měli rohlíky stát , aby to bylo ve stejném poměru dvě padesát, no jo...kde na ty průměry ale přišli, to ted nevím, jelikož říkali kraviny.. dala jsem si tu práci a vyhledala jsem si statistiky z roku 1989 z oficiálního WEBU ČESKÉ REPUBLIKY, totiž vyčtete, že tehdy průměrný výdělek činil 3170, k roku 2006 20 036 korun. Rohlík v onom osmdesátém devátém stál deset haléřů, máslo osm kaček.
Hle, to je překvapení, jelikož a počítejte se mnou 3170:8=396,25, to jest počet másel, jež jste si moli dovolit za celou výplatu, a nyní to same v bledě modrém 20036:51= 392,286, takže nakonec máslo vyšlo úrovňově stejně, kupodivu, což překvapilo i mne samotnou, takže proč se čertit a durdit nad zdražováním.

A teď k rádiem propíraným rohlíkům, ty dopadly poněkud hůře (3170:0,1=31700, 20036:1,9=10545,2), jak vidno za rohlík platíme třikrát tolik.

Myslím si, že veškerou spornou debatu dorazím dalším faktem, že tehdy průměrný nájem činil okolo tři sta korun a teď sahá k osmi tisícům (3170:300=10,56, 20036.8000=2,5) a to panečku, je nějaký rozdíl.

Závěrem:
A teď se jedná pouze o můj názor, a stavěte se třeba i na hlavu, nejde o žádné blafy, ani kňučení nad zdražováním, k tomuto účelu tohle vskutku nevzniklo, spíš, k zamyšlení a možná i díky schizmatu, které se média snaží v lidech úspěšně vyvolat.

Celé ty machinace se zdražováním podle mého nejsou vůbec o hodnotách surovin, práce, nezdaru úody, či potíže s odvozem.
Celé to všechno je dle mne, řízeno uměle s tím záměrem, že právě Madeta a spol. chtějí urychleně přejít na euro, což stát neguje, jelikož se jim to nezdá vhodné pro národ vzhledem k výši platů a následnému zvýšení cen za energii a podobně.
Podle mě tito podnikatelé k tomu chtějí stát tímto způsobem dotlačit, otázkou je zda se nechá.
Zatím se zdá, že možná mají nějakého spřízněnce, protože co si pamatuji neexistoval jen tak náhodou nějaký zákon ohledně neřízeném regulování cen, a hlavně potravin? Včera jsem jej náhodou četla a představte si, stále je platný.

Jo, a propó, nepřipomíná vám toto období něco?
Historie se opakuje, to víme všichni. Kdy bývali všechny hospodářské krize? Kdy byl krach na burze? No ano, vždy se to dělo počátkem století. Proč? Na to by možná odpověděl lépe nějaký historic, než-li já. Berte to pouze jako můj postřeh.