Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

Klubová výstava v Železnici 2006

 

V sobotu 13.5. jsme ráno vyrazili  s Cheenou na klubovou výstavu do Železnice  u Jičína. Po menším hledání jsme našli hezký kemp v nádherné krajině a tady rekordní počet přihlášených 76 chodských psů se svými nadšenými  a někdy také lehce vystresovanými páníčky.  Ani já se dodneška při podobných akcích nemohu zbavit rozechvění v krajině žaludku.

Rozhodčí paní Holmerová se zhostila svého úkolu výborně. Přes velké množství  hodnocených psů (skutečně se zúčastnilo 69 jedinců), bylo posuzování svižné, přestože stihla  každého psa podrobně prohlédnout a byla velmi korektní.  

Mně udělala velikou radost účast několika pejsků  od nás:   v mladých prošli ,,křtem" Ilko a Ikar (oba VD), v mezitřídě Chuck (V4) a opravdu mimořádně krásný a navíc jako Chuck a několik bratrů pracovně vedený Chip (V2, r. CAC).  Toho bych tedy já ráda neskromně viděla na prvním místě. Gar ve třídě pracovní získal V1  a  POSLEDNÍ POTŘEBNÝ CAC  na Šampiona ČR. Klubového vítěze vítěze plemene získal po zásluze Edar Daraskár.

Fenky za nás reprezentovala právě jenom Cheena.  Získala ocenění V2 a r. CAC v mezitřídě. Na první místo v této třídě určila paní rozhodčí velmi pěknou  fenku Arinu z Cardova dvora, která posléze získala i titul Klubové vítězky.

Následovala  soutěž párů ( Bárt Prima Dája+Balerina Vita Canina, Aran Daraskár + Brenda Daraskár - zvítězili , Sírius od Strážné skály a Bela Prima Dája) .

Pak soutěž chovatelských skupin. V nich  (zúčastnili jsme se poprvé a na svědomí to má Lucka Majerová)  určila pani Holmerová  k naší obrovské radosti (o to větší, že to byla konkurence 2 renomovaných chovatelských stanic) pořadí :

1. z Dašického zátiší

2. Bryvilsár

3. Daraskár

Následovala soutěž dítě a pes. Zůčastnilo se asi 15 dvojic (v jednom případě dokonce trojice).  Mezi nimi i náš Tom.  Paní rozhodčí posuzovala nejen schopnost dítěte pejska předvést, ale i oboustranný  vztah.  Bylo to osvěžující zpestření  a místy i zábavné. I nějaká slzička  ukápla, když někomu pejsek utekl z kruhu.  Každé z dítek dostalo drobnou odměnu pro sebe i pejska tak, jak postupně z kruhu odcházeli. Přestože původně nechtěla část dětí ani slyšet , že by se měla této soutěže účastnit, většina odcházela spokojená.  A poslední 3 odcházeli  - od 3. místa Andrej Fejer s Belou Prima Daja, 2. Pavel Engelmann s Chipem a vítěz Ondřej Biebl s Chuckem.

Následovala bonitace, kam bylo přihlášeno 12 psů a 4 feny.  Nejprve posuzování povah, pak měření a nakonec exteriér.  Tady už se zřejmě trochu projevovala  únava posuzujích, protože si jinak nedovedu vysvětlit, jak mohl jeden z nejsytěji ve znacích zbarvený pes v celém plemeni dostat do bonitačního kódu hodnocení -  středně syté znaky !

Plni dojmů a překvapivě i poněkud opálení (sluníčko naštěstí svítilo jen chvilkami) jsme se kolem  19 hod. odpoutali a vyrazili domů, kde na nás čekal starší syn a náš čerstvý přírůstek Roky. V autě se Tom zajímal, kdy by mohl zase soutěžit (a to o tom před Železnicí nechtěl ani slyšet.)

Děkuji tímto všem zúčastěným majitelům.