Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

Železnice 2007

Do Železnice jsme tentokrát odjeli již v pátek a pojali jsme to jako výlet přes místní krásné kopečky. Zajeli jsme taky do Lomnice n. P. ke které mne vážou vzpomínky z letních sportovních táborů a až navečer jsme dorazili do Ranče Na kamenci.

Obrazek

Následoval průzkum nejbližšího terénu, zatímco jsme čekali na lehce problematické ubytování (ale nakonec dobře dopadlo) a pak klábosení s dalšími účastníky.

V sobotu probíhala výstava.
Pro mne trochu náročná a nervy drásající vzhledem k tomu, že jsem šla do kruhu 5x a ještě Tom se účastnil soutěže Dítě a pes. Dále jsme tu měli skvělé lidičky s našimi odchovy - a to od nejmenších , kteří přijeli jen okukovat (takže jsme tu pár dní po odchodu od nás viděli Meiblees) až po zkušené matadory jako jsou Lucka s Garem. A taky jsem tu měla několik zájemců o štěně z očekávaného vrhu Cheeny.
Pan rozhodčí byl pro mne zcela neznámý a jeho posuzování mi nesedlo.
Co u jednoho psa vytkl, u jiného nebránilo zadání r. CACe. Nebo v posudku bylo vše výborné až na méně výrazné znaky na konci a pod tím stála známka VD. Ale každý vystavující se musí smířit s realitou, že každý rozhodčí posuzuje po svém.
Jako celek se mi jednoznačně nejvíce líbila třída pracovní a i skutečnost, že byla neobvykle hojně (5 psů) obsazena. Zde bylo znát, že to nejsou psi do 2 let a to především na osrstění, kde nebylo skoro poznat, že je léto.
Jak dopadli naši jednotlivci jsem napsala každému do jeho webu včetně citací posudků. Největší radost toho dne mi udělali výše jmenovaní matadoři, kteří si doslova vyběhali další CAC.
Zúčastnili jsme se i závěrečných soutěží.
V párech jsme byli 2. ze dvou. V chovatelských skupinách 2. ze čtyř. Vítězství zde pan rozhodčí přiřkl ch. st. Bryvilsár, která předčila tu naši výrazně v počtu rodičů těchto zůčastněných jedinců. Zaslouženě. . Tomáš měl radost ze 2 místa ve své kategorii dětí (navíc vedl Keisy k vítězství v dorostu) a ještě větší radost měl, že ze mne předem vymámil za kažou účast v kruhu bramboráky.
V tom mém vnitřním zmatku jsem zapomněla nechat si zapsat výsledky do papírů , ale posudky a diplomy, které jsme si odvezli , jsou mými svědky.
Pak jsem si málem nestihla koupit propagační předměty - ale když už se mi to podařilo, koupila jsem toho dost. Ráda si doplním katalog plemeníků (jel se mnou pak na dovolenou), trička jsou slušivá a kalendář dostal hned posléze taťka k narozeninám. Nakonec jsem si koupila samolepku, protože se mi líbil moooc ten jedinec na ní. A devčata u prodeje mi položila dotaz, zda vím koho si to kupuji. No tedy - říkala jsem že hezkého psa.
Tak mi prozradili že Chipa. No bodejť by se mi ta samolepka nelíbila, když to můj oblíbený odchovanec ! My jsme se navečer jeli podívat do Jičína. Pak ještě malá procházka A co následovalo večer - no zase pokec.

V neděli probíhala výroční členská schůze.
A k tomu bych se ráda vrátila k jednomu bodu. Z více důvodů jsem zde navrhla změnu chovatelských řádů (každý zúčastněný člen může navrhovat, mít připomínky, atd) . Návrh byl, aby u 2. vrhu feny (tedy pouze u 2. vrhu, ne u žádných dalších) nesměl chovatel použít shodného chovného psa jako u 1. vrhu .
Toto opatření by omezilo chovatele jen minimálně a v žádném případě není proti opakování úspěšných spojení - má-li fena více vrhů. Jde ale o to, že hodně chovatelů odchová u své feny právě 2-3 vrhy (a často kryje shodným psem). Toto opatření by zajistilo jednak jistou krevní pestrost. Jednak by mohlo dát šanci uplatnit se v chovu více psům a za 3. - jde-li o začínajícího chovatele - 1. vrh by mezitím odrostl a dal tak možnost posouzení, jak se podařil. Ukázalo by se, jaké potomstvo je fena schopná dát s více psy a chovatel by možná mohl zjistit, že se nemusí bát krýt různými psy. Zjistí-li pak, že mu jedno spojení líbí více, má šanci opakovat jej v budoucnu. Po proběhlé diskusy, ve které se vyjasnilo, že má jít o omezení pouze a konkrétně jen na 2. vrh (a probíralo se to i z hlediska platného práva), uložila (odhlasovala) členská základna toto opatření poradcům chovu.
Samozřejmě se řešili další důležité body. Od volby výboru, přes finance, členské příspěvky až po návrh, že místo tetování by mohl chovatel u štěńat použít čipování.(mohl by volit). Ale toto vzhledem k problémům se zajištěním čtěček na závodech a problémům dalším (jako např. že čip v těle může cestovat) odsouhlaseno nebylo.
My jsme pak navečer už odjížděli a tak jsem přišla o další, dle vyprávění zúčastněné osoby, dost zajímavý program příštích dnů.
ObrazekObrazek