Jdi na obsah Jdi na menu

Jazyky

ČeštinaEnglish

Vítězové Mistrovství ČR mládeže stopařů

Časopis Pes přítel člověka

odkaz:

http://www.pespritelcloveka.cz/kategorie.aspx/vycvik-a-sport/clanek/mcr--mladeze-stoparu

MČR mládeže stopařů

Ve dnech 12. – 13. října se konalo v jihočeské Kaplici  Mistrovství  České  republiky mládeže a juniorů ve stopování. Organizátorem celé soutěže byla zdejší Základní kynologická organizace Na střelnici. Podle počasí to vypadalo, že soutěž bude drsnou zkouškou dovednosti mladých psovodů a jejich svěřenců. Stráně  pod Chuchlíky s jejich nejvyšší horou Poluškou zakrývala hustá mlha, jemně pršelo a rtuť teploměru pomalu klesala k nule. Přesto se podařilo pořadatelům a rozhodčím připravit vybrané terény pro stopování tak, aby odpovídaly parametrům soutěže konané na republikové úrovni.

V sobotu, první  den soutěže, po slavnostním nástupu a rozlosování brz ráno začali závodníci rozjíždět na svá stanoviště. Soutěž probíhala ve dvou kategoriích, a tak v jednom dnu vypracovala jedna skupina stopu podle ZPS 1 a druhá skupina podle FPr 3  a druhý den si obě skupiny úlohy vyměnily. Součet bodů z obou dnů pak stanovil konečný výsledek a pořadí na stupních vítězů.

Do této závěrečné soutěže se nominovalo 10 závodníků v kategorii mládeže a 10 závodníků v kategorii juniorů. V kategorii mládeže se však tři závodníci omluvili, takže nakonec v sobotu ráno na startovní čáře v této kategorii jich stálo 7, což ale v žádném případě neubralo nic na dobré úrovni závodu. Rozhodčími byli paní Ing. Lenka Novotná a pan Milan Zborka. V průběhu víkendu začalo počasí ukazovat postupně svou přívětivější tvář a nedělní odpoledne při vyhlašování konečných výsledků mělo dokonce příjemnou, prosluněnou, podzimní kulisu.

V kategorii mládeže zvítězila a mistrem republiky se stala Natalie Prokopová s Chodským psem Ozzy z Dašického zátiší s celkovými 189 body. Natalii je devět let, je členkou ZKO Chodov, a kynologii se věnuje od osmi let. Stopy trénuje dva až třikrát týdně pod vedením rodičů a chodského psa si rodina vybrala nejen pro líbivý exteriér, ale i pracovní potenciál. Správnost jejich volby potvrzuje Ozzy účastí na soutěžích ve všestranné kynologii a postupem na MČR v kategorii ZVV2. Jen za rok 2012 složil tento pes 13 zkoušek z výkonu.

V kategorii juniorů se mistryní republiky stala Klára Pavlištová s velkým kníračem Axlem z Olomoucké pevnůstky, s celkovým počtem rovněž 189 bodů. Za povšimnutí stojí, že výkon obou vítězných psů  v kategoriích mládeže a juniorů  je stejný, nejen co do celkového počtu dosažených bodů, ale i v jednotlivých kategoriích stop, oba dosáhli v kategorii FPr 3 -  96 bodů a v kategorii ZPS 1- 93 bodů.  Klára se kynologii začala věnovat již na základní škole v roce 2007. Dnes je jí 20 let a studuje šestým rokem na Konzervatoři v Pardubicích v oboru hra na hoboj. Axel je její první pes a je mu šest let. Chodí trénovat stopu každý den a to především na vlastní stopy. I oni jsou již velmi zkušenými závodníky, kteří se zúčastňují závodů ve všestranné kynologii na úrovni republiky. V nejbližší době čeká Kláru s Axlem účast na Mistrovství světa kníračů, které se uskuteční 23.-27. října v Itálii ve Florencii a oni budou součástí desetičlenného reprezentačního družstva ČR.  
 
Nakonec nezbývá než poblahopřát vítězům k dosaženým výsledkům a poděkovat všem účastníkům za předvedené  výkony. Poděkování patří i všem členům ZKO Kaplice Na střelnici, kteří se obětavě podíleli na uspořádání a bezvadném průběhu celé soutěže, jakož i všem sponzorům s jejich přispěním bylo možné tento podnik uspořádat.  Mistrovství republiky ukázalo, že mladí kynologové jsou velkou nadějí tohoto sportu,  který se o svou budoucnost bát rozhodně nemusí.  

Výsledková listina - kategorie Mládež

1. Natálie Prokopová, Ozzy z Dašického zátiší, chodský pes
2. Jana Kubešová, Jordan Jateko, německý ovčák
3. Adéla Vaníčková, Perla Aumulátor, border kolie
4. Denis Husák, Pookie z Jirokova dvora, německý ovčák
5. Lenka Cibulková, Zinda z Opavských lesů, německý ovčák
6. Kyrianová Pavla, Colleta Dark Jewel, berder kolie
7. Dominik Schwab, Liz Bohemia Alké, border kolie

Výsledková listina - kategorie Junioři

1. Klára Pavlištová, Axel z Olomoucké pevnůstky, velký knírač
2. Jana Grešová, Hummer Mintaka, border kolie
3. Andrea Theimerová, Libra z Nového Draka, německý ovčák
4. Karolína Ohřálová, Ruby z Danaru, německý ovčák
5. Michal Veselka, Furie Vepeden, německý ovčák
6. Josef Neužil, Brad Vepeden, německý ovčák
7. Eva Jindrová, Banji Star z Ranče Montara, bílý švýcarský ovčák
8. Jiří Šmíd, Urri a.d. Königshöhle, německý ovčák
9. Erika Zelinková, Ziggi Bohemia Alké, border kolie
10. Tereza Kosiecová, Airis Grey Wolf-Moravia, německý ovčák

Ředitel závodu JUDr. Jiří Císař

http://www.pespritelcloveka.cz/kategorie.aspx/vycvik-a-sport/clanek/mcr--mladeze-stoparu