Rady (na vařeni)
Dobré rady
Aby olej neprskal
Také nemáte rádi, když při smažení prská olej po kuchyni? Stačí, když do pánve vložíte několik párátek, a je po starosti.
Bílý květák
Aby květák zůstal při vaření krásně bílý, přidáme do vody trochu mléka, případně ještě dvě kostky cukru. Vylepšíme tím i chuť této zeleniny.
Drobenka jinak
Od babičky mám dobrou radu pro pečení koláčů s drobenkou. Místo hrubé mouky dáváme dětskou krupičku a koláče jsou mnohem lehčí.
Chutný slepičí vývar
Slepičí vývar získá vynikající a neobvyklou chuť, pokud v něm povaříme červenou feferonku.
Jak správně smažit játra
Játra obalím v mouce a potom je smažím na pánvi jen při nízké až střední teplotě. Pokud je teplota příliš vysoká, budou játra potom kožovitá, tuhá a vysušená.
Jak vylepšit polévku
Každou polévku můžeme chuťově vylepšit kouskem čerstvého másla, žloutkem, smetanou, sušeným droždím nebo čerstvými kvasnicemi. Ty však musíme předem opražit na malém množství tuku. A nikdy nezapomínáme na sekanou pažitku či petrželku.
Jak získat čirý vývar
Když je hovězí vývar zakalený, vyčistíme jej tak, že do něj přidáme sníh z jednoho bílku. Za stálého míchání vývar zahřejeme a až se bílek srazí, vsaje do sebe nečistotu. Pak stačí vývar jen přecedit a přidat do něj zavářku.
Jíška bez žmolků
Žmolkům předejdete, pokud do mouky před promícháním přidáte sůl.
Krájení na proužky
Chcete-li nakrájet velmi úzké proužky zeleniny na polévku, vezměte se na pomoc škrabku. Pak plátky položte na sebe a nakrájejte podélně co nejtenčeji.
Lehký salát
K letnímu grilování často patří různé saláty. Při přípravě tradičních majonézových můžeme ale majonézu nahradit jogurtem, který dochutíme ještě solí, pepřem a hořčicí. Svěží chuť salát získá s bylinkami, jako je petrželka,kopr,pažitka, kerblík či estragon
Mouka
Základem každého těsta je správně zvolená mouka, ale v mnohých zahraničních kuchařkách se neudávají druhy. Proto byste měli vědět, že hrubá mouka se používá na nadýchané koláče a knedlíky, polohrubá na kynuté či piškotová těsta a dorty a hladká na záviny.
Mrkev bude svěží
Někdy nestačíme čerstvou mrkev hned spotřebovat, takže zavadne. Stačí však, když ji před použitím nenamočíme do ledové vody. Mrkev je pevnější a dá se dobře očistit.
Obalování ryb
Ryby na smažení neobalujeme předem, ale těsně před přípravou jídla. Jinak těstíčko zvlhne a při smažení z porcí opadává. Smažená ryba bude křehčí, když ji před obalením namočíme do slaného mléka.
Odstranění stonků
Stonky z velkých špenátových listů nemusíte odkrajovat, ale list vždy podélně přehněte, uchopte jednou rukou a druhou prudce odtrhněte stonek.
Ovocné lívanečky
Na křehké a lehké lívancové těsto smíchejte žloutky s moukou. Z bílků ušlehejte sníh a zapracujte do směsi. Těstem obalte plátky s jablky, ananasu nebo banánů.
Ozvláštnění koláče
Chcete-li ozvláštnit chuť ovocného koláče či páje, posypte dno ještě před vložením náplně strouhaným kokosem. Zabráníte tím také zvlhnutí těsta.
Petrželka pomůže bylinkám
Čerstvá petrželka dodá opět chuť sušeným bylinkám, když je v množství stejných dílků necháte namočené několik hodin v jedné nádobě.
Použití robota
Při sekání přidejte k sušenému ovoci trochu krystalového cukru, aby se nelepilo na nože.
Proti lepivosti
Pokud krájíte na kostičky sladké ovoce a čepel nože začne při krájení lepit, ponořte ji občas do hrnečku s horkou vodou.
Proti slzení
Prkénko, na kterém krájíte cibuli, nejprve pokapejte trochou destilovaného sladového octa, který působí proti šťávám z cibule.
Proti zhnědnutí
Dříve než začnete krájet jablka či hrušky, pokapejte prkénko citronovou šťávou a pak ji vymačkejte i na nakrájené ovoce. Zabráníte tím jeho zhnědnutím.
Předem připravený nákyp
Nákypy si vždycky připravuji předem: Do tukem vymazané formy navrstvím všechny suroviny až na omáčku a pak ho i s omáčkou zvlášť uložím do chladu. Omáčky na nákyp naliju až těsně před pečením.
Rajčatový salát
Neobvyklý rajčatový salát získáte smícháním masitých rajčat s malými třešňovými a na slunci sušenými plody. Pokapejte olivovým olejem a zálivkou.
Rychlá náplň
Rychlí slavnostní koláč připravíte smícháním čerstvých hroznů zbavených peciček s nakrájenými jablko, sušeným ovocem, mandlemi, hrozinkami a cukrem. Vše pokládejte na rozválené listové těsto, zabalte a nechte v troubě upéct.
Rychlá poleva
Čokoládu rozlámejte do malého hrnečku,přidejte tuk a dejte na chvíli do mikrovlnky. Poleva je hotová ihned a nemusíte připravovat vodní lázeň.
Smažené banány
Oloupané banány nakrájejte na silné plátky a osmahněte v trošce másla s tmavým cukrem. Pokapejte pomerančovou šťávou a rumem.
Snadné obalování
Když chci maso obalit v mouce, použiji mikrotenový sáček. Potřásáním se maso dobře obalí a kuchyňská linka je čistá.
Snadné odšťavnění
Před vymáčknutím šťávy nejdříve citrus chvíli převalujte dlaní po pracovní ploše.
Staré brambory
Budou nám lépe chutnat, přidáme-li do vody, v níž se vaří, lžičku octa nebo instantní kostku masoxu.
Sypká moučná směs
Při pečení se mouka většinou musí míchat spolu s práškem do pečiva a potom ještě prosít. Obojí smícháme v míse šlehací metličkou a tak si ušetřím prosívání.
Vylepšené karbanátky
Z obyčejných karbanátků můžete udělat zajímavou delikatesu, jestliže do nich přidáte kousek pikantního nebo bylinkového sýra.
Výroba práškového chilli
Čtyři sušené červené chilli papričky dejte 10 minut péci do trouby při teplotě 200 °C. Odstraňte stopky a jadérka a roztlučte v hmoždíři na prášek.
Zapékané pokrmy
I v dobře vymazané formě se někdy stane,že se jídlo mírně připeče.Pokud tomu chceme zabránit,těsně před tím,než zapékací formu naplníme,ji krátce ohřejeme v horké troubě.
„Zatáhnutí“ bílkem
Před přidáním tekuté náplně potřete korpus nebo těsto vaječným bílkem, aby nenasáklo šťávou.
Zelenina bez hmyzu
Čerstvou zeleninu je nejlepší omývat slanou vodou. Tím se totiž zbavíte obtížného hmyzu, který na ní na první pohled není vidět.
Zeleninové saláty
Zeleninové saláty vylepšíme tím, že zálivku dochutíme nálevem z kompotu (meruňky,ananas,mandarinky apod.). Získají zajímavou a lahodnou chuť.