Jdi na obsah Jdi na menu
 


Květen - srpen 2010

4. 9. 2010
 

Květen – Srpen 2010


Takže shrnutí naší prázdninové činnosti. Z 13 květnových výjezdů se ve dvou případech jednalo o požár (vyteklý hliník z pece na slévárně fy SIEMENS a požár stavební suti na Okružní ulici), dvakrát o havárii osobního automobilu na R 35 a na Jižním obchvatu, jednou o záchranu kočky uvízlé ve výšce 6 metrů. Rozsáhlý únik oleje z kamionu se stal u areálu ČSAD a sedmkrát jednotka zasahovala při technických pomocích – snesení pacienta ZZS, prohledání Mírovky pro PČR, strom spadlý na rychlostní komunikaci na Olomouc, likvidace následků bleskových povodní v Troubkách a také sesuv skály a zeminy na rodinný dům v Úsově, který musel být evakuován.

20 červnových zásahů začalo několika událostmi spojenými s přívalovými dešti, ať už se jednalo o čištění a zvedání stavidel na Mírovce, čerpání vody z objektu KD v Polici, ostraňování spadlých stromů nebo pytlování několika set protipovodňových pytlů pomocí pytlovaček pro obec Moravičany. Dále spolupráce se složkami IZS – ZZS se snášením pacientů a PČR asistence při razii v Moravičanech. Ze dvou požárů se jednou jednalo o požár kamionu v ,,Mohelničáku“ a v jednom přípradě o požár střechy RD v Hrabí. Při třech dopravních nehodách byla dvakrát provedena protipožární opatření a úklid komunikace, v Hrabové jsme spolu s kolegy ze zábřežské stanice prováděli vyproštění osoby z osobního automobilu. Na závěr jsme první prázdninový den zakončili záchrannou akcí na vodní ploše Bagry, kde byl hlášen topící se mladík. Ten nakonec vylezl z vody sám, i se svou sádrou na noze, poté, co si zaplaval.

Červenec byl statisticky klidnější, letošních 12 zásahů nepatří ani mezi slabý průměr. Z celkového počtu bylo šest požárů – jednou se jednalo o taktické cvičení v areálu METRIE Loštice, dvakrát hořel na různých místech stoupání na Moravskou Třebovou kamion, dále hořela trafostanice v areálu SIEMENS, keře u památníku Na Zámečku a také osobní auto na parkovišti u LIDLu. Dvakrát jsme pováděli násilné otevření bytů v Mohelnici a jednou likvidovali hnízda obtížného hmyzu. Obě dvě dopravní nehody byly na ,,Mohelničáku“, jednou dokonce až v Pardubickém kraji – k této nehodě byl ihned po příjezdu TA – 1 NISSAN povolán přes Krajské oprační a informační středisko HZS vrtulník LZS Olomouc, který převezl těžce zraněnou osobu do FN Olomouc, ostatní zranění byli rozvezeni ZZS do Šumperka a Moravské Třebové. Osádky obou našich vozů prováděly spolu s kolegy z Moravské Třebové a ze Zábřeha protipožární opatření, regulaci dopravy, navedení vrtulníku a úklid vozovky po zaměření dopravní policií. Poslední červencový výjezd nás zaměstnal na velkou část noci – byl hlášen únik nafty z lokomotivy po celé délce trati Mohelnice – Zábřeh. Ze zábřežského vlakového nádraží postupovala jednotka ze zábřežské stanice, my jsme spolu s hasiči HZS SŽDC (drážní hasiči) sanovali mohelnické a lukavické nádraží.

A srpen... S 11 výjezdy nejslabší srpen za posledních několik let... Bohužel, co se týče charakteru událostí, s předchozími si vůbec nezadá... 4 požáry nebyly nijak vážné, jednou požár popelnice na Kostelním náměstí, jednou vyteklý hliník na slévarně v SIEMENSu, letos poprvé větší pole za Palonínem a stromy po pádu na dráty vysokého napětí v Křemačově. Zato dvě dopravní nehody působily větší školy. Na nájezdu u Libivé se srazila hned 4 osobní auta a v Úsově srazil kombajn cyklistku a narazil do rodinného domu, který byl nárazem poškozen – těžce zraněná cyklistka byla vrtulníkem převezena do FN Olomouc. Na místo byl povolán statik a odtahová služba disponující technikou pro vyproštění velice těžkých břemen. Naše jednotka na místě události prováděla regulaci dopravy, osvětlení a úklid místa zásahu a pomocí hydraulického nářadí a rozbrušovací pily z TA – 1 i CAS 20 s vyproštěním a odtažením kombajnu. Po více než šesti honách byl zásah ukončen – v jednu hodinu v noci... Z dalších zásahů se jednalo o únik oleje z kamionu, dvě likvidace obtížného hmyzu a akutní otevření bytu – potraviny na plotně.


V období od května do srpna jsme se účastnili mnoha ukázek techniky i naší zásahové činnosti – namátkově oslavy a dny dětí v Moravičanech, Líšnici, Hrabí, Žadlovicích, Libivé + několik akcí v Mohelnici, kde největší je účast a požární asistence na Mohelnickém dostavníku.

(PH)